Musk döntött, nyílt forráskódú lesz az xAI Grok chatbotja

Elon Musk döntése alapján nyílt forráskódúvá teszi az xAI a Grok chatbotot – ez részben jelzés a Musk által beperelt OpenAI számára is.

Nem sokkal azután, hogy Elon Musk beperelte az OpenAI-t, amiért az felhagyott az eredeti küldetésével a profit érdekében, kiderült: nyílt forráskódúvá válik az xAI Grok chatbotja. Ezt maga Musk közölte.

Musk számos alkalommal figyelmeztetett, hogy a nagy cégek a technológiát a profit érdekében használják. Musk OpenAI-val szemben indított perére a cég kemény kritikákat fogalmazott meg, és e-maileket tett közzé, amelyek szerint Musk fejőstehenet akart csinálni belőlük, és beolvasztani a céget a Teslába.

Musk most mindenesetre úgy döntött, hogy nyílt forráskódú lesz a Grok, Így a nyilvánosság is szabadon kísérletezhet a technológia mögött álló kóddal, és az xAI beáll a Meta és a Mistral mögé (azok is nyílt forráskódú AI-modellekkel rendelkeznek). A Google Gemma modelljéhez szintén hozzáférnek külsősök.

Ez a húzás ugyan segíthet felgyorsítani a fejlesztést, de egyes szakértők szerint a nyílt forráskódú AI-modelleket terroristák is használhatják vegyi fegyverek vagy kontrollálhatatlan szuperintelligencia létrehozására.

Musk tavaly a brit AI-csúcstalálkozón egy külső felügyeletet akart, amely ellenőrzi a cégek AI-fejlesztéseit, és megkongatja a vészharangot, ha aggályai vannak. Az xAI állítása szerint alternatíva az OpenAI-ra és a Google-re, ők egy igazságkereső AI-t fejlesztenek, közölte korábban.

Azóta történt

Előzmények