Jövőre várhatók a Firefox OS alapú okostelefonok

Firefox OSSzámos sikeres projekt indult ugyanígy a Mozillánál: ez egy érdekes kísérlet. A cég feltett szándéka, hogy a Firefox és más termékei esetében bevált, nyitott, innovatív és közösségi elveit meghonosítsa a mobiltelefonos világban is. A Boot2Gecko (B2G vagy Boot-to-Gecko) projekt célja, hogy Open Web alapokon, azaz HTML5, CSS, JavaScript, WebAPI és más nyílt szabványok (és szabványtervezetek) segítségével hozzanak létre egy az eddigieknél sokkal nyíltabb operációs rendszert okostelefonokhoz. Az iparág felismerni látszik, hogy egy ilyen ökoszisztéma felépítése mindenki számára kölcsönösen előnyös lehet. Ezt mutatja, hogy számos nagy mobilszolgáltató, a Deutsche Telekom, az Etisalat, a Smart, a Sprint, a Telecom Italia, a Telefónica és a Telenor biztosította támogatásáról az új jövevényt, amely a keresztségben felvette a Firefox OS nevet. Ezzel az ismert névvel és a TCL Communication Technology (Alcatel), valamint a ZTE segítségével 2013 első felében piacra is fognak kerülni a platformot használó első készülékek.

Eleven fejlesztés

A Firefox OS fejlesztésének sebességét jól példázza, hogy a projekt 11 hónap alatt jutott el olyan szintre, hogy a készülő termék kihívója lehet a már ismert mobiltelefonos rendszereknek. Az ötlet egyszerű és nagyszerű: építsünk olyan készüléket amely a web nyelvén beszél, azaz a telefonon megjelenő felhasználói felület, alkalmazások, mind-mind a HTML5-re, a CSS-re, a JavaScriptre és más nyílt szabványokra, tehát összességében az Open Web képességeire támaszkodik (egy februári bemutató és egy másik). Így a fejlesztés a Firefox weboldalak leképzését is biztosító Gecko motorjának átalakításával kezdődött, úgy, hogy a Firefox OS esetében a böngésző ne egy elindítható alkalmazás legyen, hanem az a szoftverkörnyezet, amelyben a webes alkalmazások futnak. Ez az ötlet az egyszerűség szem előtt tartásával három szinten lett megvalósítva: a hardverközeli Gonk, a webfelületet nyújtó Gecko és a felhasználói felületet biztosító Gaia segítségével.

Gonk, mindennek az alapja

Ez is egy Linux, akárcsak az Android. A Firefox rendszer alapját a Linux-kernel és a vele együttműködő hardverabsztrakciós réteg (HAL) adja. A kernel a jól ismert nyílt forráskódú építőkockákból áll, mint amilyen a linux, a libusb, a bluez és számos más nyílt forráskódú szoftverkomponens. A HAL rendszer egy része az Androiddal közös, ezzel biztosít támogatást a mobiltelefonokban fellelhető egyedi eszközöknek: GPS, fényképező, stb. A Gonkra tekinthetünk úgy, mint egy nagyon egyszerű és kompakt Linux-disztribúcióra. Erre épül a megjelenítő réteg, a Gecko, melyet a Gonkkal történő együttműködésre alakítottak át, de létezik OS X-szel és Androiddal együttműködő portja is.

We <3 the web: Gecko

A Gecko motor eredetileg a Netscape Navigator alapoktól újraírt HTML-megjelenítő motorja, amely a Firefox és a Mobile Firefox szívét is alkotja. Tekinthetünk rá úgy, mint egy platformfüggetlen HTML-leképző eszközre, amely számos operációs rendszeren, Linuxon, Windowson, Mac OS X-en, Androidon, stb. elérhető. A Gecko rugalmasan bővíthető, az igényeknek megfelelően. Az elmúlt években számos újdonság került bele, hiszen a legújabb internetes szabványokat is támogatja a Firefox és a Mobile Firefox.

A mobileszközök piaca igencsak szegmentált, sokféle gyártó rengetegféle készüléket gyárt, néhány nagyobb cég rendszereit használva. Miért ne lehetne kialakítani egy közös platformot, amelynek nyelve a már jól bevált és stabil nyelv, a HTML? Ezzel egyrészt uniformizálni lehetne a telefonok felületeinek készítését, miközben a megjelenés testreszabásának csak a képzelet szabhat határt. Másrészt a telefonokra telepíthető alkalmazások is egységes kialakítást, webes alkalmazásokat eredményeznének, platformokon átívelő kompatibilitást és egységességet biztosítva. A fejlesztést is igen hatékonnyá és könnyűvé teheti ez a megközelítés, hiszen elegendő egy modern HTML-szerkesztő vagy egyszerű szöveges szerkesztőprogram és egy böngésző a munka teszteléséhez.

Felül a Gaia

A Firefox OS felhasználói felületét a Gaia elnevezésű interfészkoncepció alkotja. A felület teljes egészében a Gecko motor lehetőségét használja ki, azaz kizárólag a szabványos, HTML5 weboldalakból áll, amelyek a telefon kijelzőjén jelennek meg. A tárcsázó, az SMS-olvasó, a galéria és minden egyéb ezt a megoldást használja.

A telefonok speciális képességeit a WebAPI biztosítja, egy olyan alkalmazásprogramozói interfészcsomag, amelynek segítségével JavaScript kódból elérhetőek a megfelelő szolgáltatások. Ez jelenleg elképzelhetetlen egy webes alkalmazás számára, de az asztali gépek vagy notebookok felhasználói is is profitálhatnak majd belőle.

Szabadnak született

A Mozilla a Firefox OS-t is a kiáltványában lefektetett alapelvek szerint fejleszti. A szabványos, biztonságos és mindenki számára elérhető eszköz segíti az internetnek mint közösségi erőforrásnak a fejlődését. Ugyanakkor védi a felhasználók érdekeit, és ügyel a felhasználók biztonságára is. Az internet fejlődése is felfedezhető, mert napjaink webes alkalmazásai nem férnek hozzá a telefonok egyedi képességeihez úgy, ahogy a natív alkalmazások. A Boot2Gecko projektre épülő Firefox OS erre a problémára is megoldást kínál, hiszen segítségével olyan HTML5-appok írhatók, amelyek a WebAPI-n keresztül elérik a speciális szolgáltatásokat (hívásindítás, SMS-kezelés, szövegbevitel [egy példa], akkumulátor-állapot, stb.), és így például a hívás- és üzenetkezelés, valamint a játékok egy-egy HTML5-alkalmazásban öltenek testet.

A Mozilla és a további résztvevők a projekt teljes nyíltságának megőrzése érdekében szabványosítási célzattal megküldték a W3C szabványosítási testületnek a WebAPI szükséges referenciamegvalósításait.

Az okostelefon-platform optimalizációjának hála és a szükségtelen köztesrétegek eltávolításával a szolgáltatók olyan a piac egészét lefedő készülékeket kínálhatnak, a legolcsóbb, belépő szintű ártartománytól kezdődően, amelyek a mainál gazdagabb felhasználói élményt biztosítanak a megadott árkategóriában. Az első Firefox OS-re épülő telefonokat a TCL Communication Technology (Alcatel One Touch márkanév alatt) és a ZTE fogja majd gyártani a Qualcomm Snapdragon processzorait felhasználva. Az első Open Web készülék 2013 első felében lesz megvásárolható Brazíliában a Telefónica helyi leányvállalatánál.

Azóta történt

Előzmények