Újabb Firefox-frissítés a régebbi gépek használóinak kedvezve

Egy nem várt, a múlt kedden kiadott legutóbbi verzió után (3.6.4) a Mozillától szokatlanul gyorsan elkészített újabb frissítés érkezett a Firefoxokra, a 3.6.6, mely tegnap óta elérhető a cég weboldaláról (illetve megfelelő beállítás esetén automatikusan települ).

A 4-es verzió előtti utolsónak szánt múltkori frissítés legfontosabb újdonsága az „out of process plug-ins” (OOPP) néven hivatkozott új funkció, amely önálló folyamatként (process) futtatja az Adobe Flash Player, az Apple QuickTime és a Microsoft Silverlight, illetve a Moonlight bővítményeket. Ez a gyakorlatban azzal az előnnyel jár, hogy ha a plugin valamilyen oknál fogva lefagy – ezt a browser egy hibaüzenettel jelzi –, nem rántja magával az egész böngészőt. A nem válaszoló kiegészítő újraindítható az adott lap újratöltésével.

A Windowsra és Linuxra kiadott szoftverre azonban a hivatalos blog szerint számos panasz érkezett, melyek lényege az, hogy a régebbi számítógépeken túl rövidnek tartották azt a várakozási időt (10 másodperc), mely után a nem válaszoló pluginek lekapcsolása megtörténik. A Mozilla ezért kiadott egy új verziót, ahol 10-ről 45 másodpercre növelték ezt az időt.

Azóta történt

Előzmények