Megjelent a Firefox 3.6.4

A Mozilla tegnap – a korábbi tervekhez képest közel egy hónapos csúszással – hozzáférhetővé tette a Firefox 3.6.4 végleges kiadását. Ebben mutatkozik be az „out of process plug-ins” (OOPP) néven hivatkozott új funkció, amely önálló folyamatként (process) futtatja az Adobe Flash Player, az Apple QuickTime és a Microsoft Silverlight, illetve a Moonlight bővítményeket. Ez a gyakorlatban azzal az előnnyel jár, hogy ha a plugin valamilyen oknál fogva lefagy – ezt a browser egy hibaüzenettel jelzi (lásd a mellékelt képen) –, nem rántja magával az egész böngészőt. A nem válaszoló kiegészítő újraindítható az adott lap újratöltésével.

A Mozilla szerint az új kiadás „jelentősen csökkenti” a videókat és játékokat tartalmazó weboldalakon a lefagyások számát. A fejlesztők azt ígérik: a támogatott pluginek köre bővülni fog majd.

Egyelőre az új funkció kizárólag Windows és Linux operációs rendszereken működik, Mac OS alatt nem. A FAQ szerint azért, mert ez utóbbi platformra szánt kiadásban „alapvető változtatásokra” van szükség ahhoz, hogy a „fagyásvédelmet” implementálni lehessen, ezért az Macre csak a Firefox 4-ben várható.

Az új funkció mellett biztonsági és hibajavításokat is tartalmazó windowsos és linuxos verzió addig is letölthető – magyar nyelven is – a Mozilla weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények