Mostantól pénzt is küldhetünk egymásnak a Viberen

Hamarosan elstartol a Viber új funkciója, a Moneytou, amelynek segítségével a felhasználók az alkalmazáson belül azonnal küldhetnek egymásnak kisebb-nagyobb összegeket. A szolgáltatás a világon elsőként magyar kibocsátású kártyákkal lesz használható, de a tervek szerint bevezetik majd más piacokon is, az idei évre Románia, Szerbia és Ukrajna is tervben van. A Vibert birtokló Rakuten partnere a projektben a Mastercard, az általuk fejlesztett MoneySend nevű technológia teszi lehetővé azt, hogy a felhasználók azonnal, bankfüggetlenül tudjanak egymásnak forintot küldeni. A szolgáltatás pénzügyi és technológiai hátterét a Libra Internet Bank és a Wirecard biztosítja a Mastercard és a VISA azonnali fizetési rendszerein keresztül.


[+]

A vállalat a szolgáltatás legnagyobb előnyének az egyszerűséget tartja, a használathoz az ügyfeleknek csak regisztrálniuk kell a bankkártyájukat az alkalmazásban, a használat pedig nem csak a banki nyitvatartási időben lehetséges. Fontos hangsúlyozni, hogy nem egy virtuális banki szolgáltatásról van szó, az egyes tranzakciók a felek kártyái között zajlanak, nincs tehát Viber-egyenleg vagy költségek a pénz tényleges felvételekor. De nem is egy ingyenes szolgáltatásról van szó: a Viber a nagyobb összegek küldésekor elég komolyan sarcolja a küldő felet. 3000 forintos összegig a tranzakciós díj 79 forint, az ezt meghaladó összegeknél pedig 79 forint + a 3000 forint fölötti részösszeg 1,5 százaléka, tehát 10 000 forint esetén az illeték 184 forint lesz, 100 000 forintnál pedig már 1534 forintra rúg a díj. A 2019. végéig érvényes bevezetési kampány keretében szombatonként 79 helyett 49 forint a díj, de 3000 forint fölött a 1,5 százalék ugyanúgy megmarad.


[+]

Kis összegek esetén mindez azonban még mindig kedvezőbb a magyar bankok többsége által nyújtott lehetőségeknél, akiknél ugyan a százalékos érték alacsonyabb, de a minimális díj rendszerint 2-300 forint, függetlenül attól, hogy az Országgyűlés 2019-ben módosította a tranzakciós illeték mértékét, amely már nem terheli a 20 000 forint alatti tételeket, 20 000 forint fölött pedig 0,3 százalék a teljes összegre, de legfeljebb 6000 forint. Így a Viber szolgáltatása kedvező lehet azoknak, akik gyakran küldözgetnek egymásnak alacsony összegeket, viszont a pénzüket továbbra is szeretnék a bankjuknál tárolni. Ugyanakkor ezt sem tehetik meg korlátlanul, hiszen az EU pénzmosásról szóló szabályozásának megfelelően a Moneytou-val havonta legfeljebb 125 000, éves szinten pedig maximum 780 000 forintot lehet küldözgetni egymásnak.

A szolgáltatás a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint pár napon belül mindenki számára elérhető lesz, azonban a Cetelem, a K&H és az MKB ügyfelei egyelőre nem fogják tudni használni. Ez utóbbi két bank ügyfelei azonban a Viber reményei szerint pár hónapon belül szintén a felhasználók között lehetnek majd.

Azóta történt

  • Elindult a Moneytou

    A Mastercard és a Rakuten Viber pénzküldő szolgáltatása néhány napon belül, fokozatosan minden magyar felhasználó számára elérhető lesz.

  • Magyarországon is elérhető a Revolut Junior

    Az új szolgáltatás egy kifejezetten 7-17 éves korú gyerekek számára kifejlesztett pénzmenedzsment alkalmazás, ahol a számlákat a szülő vagy a gondozó felügyeli.