Milliárdos büntetést is kaphat a Qualcomm Kínában

A Qualcomm ellen tavaly év végén indult trösztellenes vizsgálat Kínában, ahol hatalmas beruházást követően nemrég indult el az LTE szolgáltatás. A vállalat a világ egyik legnagyobb mobilchip-gyártója és egyben számos mobilkommunikációhoz(az LTE-hez is) kapcsolódó szabadalom tulajdonosa, bevételének fele az ázsiai országból származik, de az utóbbi időben egyre feszültebbé vált a viszonya a kínai kormánnyal és a kínai készülék- és processzorgyártókkal. Kínában egyelőre nincs saját alternatíva a Qualcomm LTE-képes technológiájára, a licencdíjakat viszont a helyi vállalatok sokallják, és úgy fest, hogy a kormány nyomásgyakorlással próbálja jobb helyzetbe hozni őket a tárgyalóasztalnál.

A Reuters hírügynökség információi szerint a tét nagysága miatt a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság (NFRB) eltökélt abban, hogy jelentős kompromisszumokra kényszerítse a Qualcommot, de ha az amerikai vállalat nem hátrál meg, a Kínai Monopóliumellenes Törvény értelmében akár az országban elért éves bevételének 1-10 százalékára is bünthethetik. Ha tehát az NFRB példát szeretne statuálni a többi külföldi technológiai nagyvállalat előtt, akár több mint egymilliárd dollárra is bünthetheti a Qualcommot, mert a cég kínai bevétele a tavaly szeptember végén lezárt pénzügyi évben 12,3 milliárd dollár volt.

Decemberben az NFRB vezetője azt mondta, hogy számottevő bizonyítékaik vannak a Qualcomm ellen, de részleteket a hivatal máig nem közölt.

Azóta történt

  • Túlárazással vádolja Kína a Qualcommot

    A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság egy ma tartott sajtótájékoztatón végre további információkkal szolgált az amerikai vállalat ellen folytatott trösztellenes vizsgálatról.

Előzmények