Trösztellenes vizsgálat indult a Qualcomm ellen Kínában

Néhány hét múlva, december 18-án a kínai mobilkommunikációs szektorban is elindul az LTE szolgáltatás, a hálózat fejlesztésére a China Mobile, a China Unicom és a China Telecom eddig 16,4 milliárd dollárt költött. Miközben a szolgáltatók és a felhasználók is a közelgő indulásra készülnek, a világ egyik legnagyobb mobilchip-gyártója és egyben számos mobilkommunikációhoz (az LTE-hez is) kapcsolódó szabadalom tulajdonosa, az amerikai Qualcomm ellen antitröszt vizsgálatot indított a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság (NFRB), az állam legfelső szintű gazdasági felügyeleti és szabályozó szervezete.

A vállalat ma szűkszavú közleményben jelezte, hogy a vizsgálat indult ellene a Kínai Monopóliumellenes Törvény lehetséges megsértése miatt, ugyanakkor a cég sietett leszögezni, hogy legjobb tudomása szerint az NFRB hivatalosan nem fogalmazott meg semmilyen gyanút, és mindenben együtt fognak működni a kínai hatósággal.

A Qualcomm számára rendkívül fontos a kínai hálózatfejlesztés, ugyanis Észak-Amerikában és Nyugat-Európában a korábbi évekhez képest jelentősen lassult a piac bővülése, Kínában viszont még mindig hatalmas a növekedési potenciál, a vállalat az elmúlt 12-16 hónapos bevételének fele, nagyjából 12-15 milliárd dollár köthető valamilyen módon a kínai piachoz. A vizsgálat kimenetele egyelőre még kérdéses, célja azonban aligha. A legtöbb iparági elemző egyetért abban, hogy a kínai kormány részéről ez egyértelmű jele annak, hogy megpróbálja valamilyen módon versenyhelyzetbe hozni a belpiaci gyártókat. Az ország processzor- és készülékgyártói, valamint a Qualcomm között vélhetően jelenleg is folynak az ártárgyalások, a kínaiaknak pedig egyelőre nincs azonnal bevethető alternatívája a Qualcomm megoldásaira. Mivel a Broadcom és az Intel is csúszik az eredeti tervekhez képest, a kínaiak minden bizonnyal szeretnék elkerülni, hogy a Qualcomm hatalmasat kaszálhasson az LTE-nyitáson.

Kínai kormányhoz közeli szervezetek idén közel 3 milliárd dollárt költöttek az ország két chipgyártója, a Spreadtrum Communications és az RDA Microelectronics felvásárlására. Bár mobilkommunikációs hálózati eszközök terén az országnak nincs szégyenkezni valója (lásd ZTE és Huawei), chipgyártásban már nem állnak ilyen jól. A kínai vezetés ezen a területen is próbálja csökkenteni függőségét a nyugati vállalatoktól, és országon belül tartani az erre költött pénzt. Addig is azonban kénytelenek külföldi gyártókra hagyatkozni, melyek persze szeretnének minél több pénzt látni a kínai piacból, mielőtt hazai szereplőkkel helyettesítik őket, esetleg az ehhez szükséges technológiák lemásolásával is.

Az NFRB az elmúlt 3 évben mintegy húsz, tisztességtelen árazással kapcsolatos vizsgálatot indított, nagyrészt külföldi vállalatok ellen.

Azóta történt

Előzmények