Hivatalosan is letölthető a Windows XP SP3 RC

Hirdetés

Bár a zártkörű tesztelőktől már kiszivárgott, de hivatalosan a Microsoft tegnap tette a nagy nyilvánosság számára is elérhetővé a Windows XP harmadik szervizcsomagjának RC, azaz kiadásra jelölt előzetes változatát. A 336 MB méretű XP SP3 RC egyelőre angol, német és japán nyelveken érhető el – adta ma reggel hírül a Windows Portal.

Mivel még nem végleges változat, a Service Pack 3 RC telepítését kizárólag tesztelési célokra ajánlják. A Windows XP SP3 RC tartalmazza az SP1 és az SP2 bővítéseit, javításait is.

Az XP SP3 nem hoz akkora változásokat, mint az SP2, de a főként a hibajavítások és biztonsági foltok összegyűjtését célzó csomag ennek ellenére néhány új funkciót is tartalmaz, melyekre a Windows Server 2008-cal (és a Windows Vistával) való kompatibilitás miatt van szükség. Ezek az újdonságok röviden a következők:

  • Network Access Protection (NAP) kompatibilitás – a Windows Server 2008 ezen szolgáltatása lehetővé teszi, hogy a rendszergazdák különböző feltételek alapján engedélyezzék, illetve letiltsák a hálózathoz történő hozzáférést. Ha egy gép nem rendelkezik a meghatározott elégséges biztonsági szinttel (szervizcsomagok, tűzfal, antivírus), egy hálózati karanténba kerül, ahonnan a frissítést követően beléphet a tartományba.
  • Termékkulcs nélküli telepítés – a Windows Vistához hasonlóan 30 napig nem szükséges megadni a termékkulcsot.
  • Kernelmódú titkosító szolgáltatás – új kernelmodul bevezetése, mely több új titkosító algoritmussal teszi még biztonságosabbá a rendszer működését és a kommunikációt.
  • „Fekete lyuk" router detektálás – a megengedett maximális méretet (MTU) meghaladó hálózati csomagokat hibásan kezelő routerek figyelmen kívül hagyása a gördülékenyebb adatátvitel érdekében.

Azóta történt

Előzmények