A Samsung szökni próbál, a Microsoft nem engedi

A hivatalos blogban David Howard, a Microsoft vezető jogtanácsosa pénteken jelentette be, hogy a vállalat egy New York-i bíróságon kerestet nyújtott be a dél-koreai Samsunggal szemben, amelyben azt állítják, hogy a partnercég nem volt hajlandó kifizetni a Microsoftnak az Androidban felhasznált megoldásokért járó licencdíjakat azok után, hogy tavaly kiderült: az amerikaiak felvásárolják a Nokia mobiltelefonos üzletágát. Bár később mégis fizettek, azt lehet tudni, hogy a Microsoft most kártérítést kér, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyit.

Howard a blogban hangsúlyozza, hogy nagyra becsülik a velük régóta partnerségben álló Samsungot, de a szerződésben lefektetett jogaikhoz ragaszkodnak.

A Samsung a megindított per hírére csak annyit közölt, hogy részletesen áttanulmányozzák a keresetet, és csak később döntenek arról, hogy mit tesznek.

Érvényesek a szerződések vagy nem?

Ahogy gyakorlatilag az összes, termékeiben az Androidot felhasználó nagy gyártónak, a Samsungnak is meg kell fizetnie a védett technológiák után járó licencdíjakat, miután a Microsoft pár éve sikeresen perelt emiatt.

A kereset szerint a dél-koreai cég a 2011-es évben eleget is tett kötelezettségének, ám a Nokia-üzlet napvilágra kerülése után úgy döntöttek: nem fizetnek tovább. A Samsung azzal érvelt, hogy ezzel a felvásárlással a Microsoft megszegte a licencszerződést. Ezek után egy ideig vitáztak a cégek, majd a Samsung mégis kifizette a díjakat. A Microsoft most azt szeretné, hogy a késlekedés miatt felszámolt kamatot is fizessék meg. Ezen kívül – írják a keresetben – a dél-koreai gyártó úgy ítéli meg, hogy a Nokia megszerzése után készült okostelefonokra már nem vonatkozik a korábbi licencszerződés. A Microsoft szeretné elérni, hogy a bíróság állapítsa meg, a Samsungnak nincs igaza.

Mivel a cégek az utóbbi években kifejezetten jó üzleti kapcsolatban álltak egymással, elemzők szerint egyszerű árvitáról van szó: a Samsung kevesebbet akar fizetni, és ez az alkudozás lépett most egy keményebb szakaszba.

Azóta történt

Előzmények