Microsoft: kalózok kizárva

A Microsoft a kalózmásolatok visszaszorítása érdekében az idén szigorítja a Windows operációs rendszerekhez készült frissítések és kiegészítések elérhetőségét. Február elejétől a kínai, norvég cseh felhasználók lesznek a kísérleti nyulak: ők csupán legális Windowsokra tölthetik le a Windows Update és Microsoft Letöltőközpont honlapokon megjelent csomagokat. Azok, akiknél kalózmásolatot talál az ellenőrző rendszer, kedvezményes áron legalizálhatják operációs rendszerüket – igaz, az árak között nagy az országonkénti szórás: van, ahol 10, van, ahol 150 dollár az eredetiség ára.

Az év derekán aztán minden országra kiterjesztik majd az ellenőrzést, noha a Windowsok automatikus frissítés szolgáltatásán keresztül a fontos biztonsági javítások és esetleges driverfrissítések továbbra is ellenőrzés nélkül lesznek beszerezhetők.

A Microsoft még tavaly ősszel indította el az ún. Windows Genuine Advantage programot, melynek segítségével a felhasználók önkéntes alapon ellenőrizhették operációs rendszerük eredetiségét. A teszt elvégzésére különféle kedvezmények és ingyenes szoftverek – például a Photo Story 3 – ígéretével igyekezett ösztönözni a szoftvervállalat; nem sikertelenül, hiszen eddig több mint 5 millióan vizsgáltatták meg Windowsukat. A jövőben a kedvezmények körét tovább bővítik.

A Business Software Alliance adatai szerint a kalózszoftverek évente 29 milliárd dollár kárt okoznak az iparágnak. Az illegális programok aránya Kínában a legmagasabb, 92 százalék, míg Norvégia és a Cseh Köztársaság a világ húsz „legtisztább” országa közé tartozik.

Azóta történt

Előzmények