Békét kötött a Micron és az UMC

Szellemi tulajdonnal kapcsolatos, több éves jogi vita után a Micron és az UMC is visszavonják egymással szembeni panaszaikat.

Az amerikai Micron és a tajvani UMC megállapodtak, hogy mindketten visszavonják az egymással szembeni panaszaikat. Mindezt több éves, szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogi vita előzte meg.

A megállapodás szerint az UMC egyszeri kifizetést nyújt a Micron részére, nyilvánosságra nem hozott összegben. A visszalépések okairól egyik fél sem volt hajlandó beszélni.

A Micron eredetileg azzal vádolta az UMC-t, hogy üzleti titkokat lopott, és kínai állami hátterű cégnek adta azokat tovább. Az UMC pedig szabadalmi jogsértéssel vádolta a Micront.

A megállapodásra olyan időkben került sor, amikor az amerikai kormány egyre jobban aggódik a technológia lopásának kérdése miatt, és egyre jobban kritizálja Kínát. Az ország tavaly 60 millió dollárra meg is büntette az UMC-t: bűnösnek találták a Micron terveinek ellopásában, és a tervek megosztásában egy kínai, állami hátterű cég felé (Fujian Jinhua), amely memóriachipeket gyártó üzemet épít. Az UMC szerint a vezetés nem tudott a három korábbi, Microntól érkezett dolgozó engedély nélküli akcióiról. Az amerikai hatóságok az egyezség keretében ejtették a további vádakat, így a gazdasági kémkedést is. Az amerikai hatóságok az előbb említett Fujian Jinhua céget még 2018 végén tiltólistára tették, pedig a cég minden vádat tagadott. Elemzők szerint a cég azóta leállította a chipgyártással kapcsolatos terveit.

Előzmények