Meredeken zuhant az econet

Közel tíz százalékkal zuhant a hét utolsó napján az econet árfolyama, az egy héttel korábban még 134 forinton jegyzett részvényekért tegnap délután 109 forinton is hozzá lehetett jutni.

A meredek zuhanás hátterében több tényező is állhat. Egyrészt szerdán vezették be a parkettre a februári tőkeemelésből származó részvényeket, amivel a tőzsdén lévő econet-papírok mennyisége megduplázódott, számuk 6,78 millió darabról 13,5 millióra emelkedett. Könnyen elképzelhető, hogy az újonnan tőzsdére került - a tőkeemelés során még száz forintért vásárolt - részvények tulajdonosai közül néhányan szerették volna gyorsan besöpörni a hasznot, ami az árfolyam meredek zuhanásához vezetett. (A piacon szerdán 146 ezer, pénteken 777 ezer darab részvény fordult meg, ami a teljes alaptőkének közel 7 százaléka.)

A zuhanásban azonban szerepet játszhatott a minap bejelentett akvizíciók negatív piaci fogadtatása is. Az econet hétfői bejelentése szerint a társaság megszerezte az internetszolgáltatással foglalkozó Externet Kft. üzletrészeinek száz százalékát, valamint a Sziget.hu részvénytársaság papírjainak 70 százalékát. Az előbbi, 330 millió forintos törzstőkéjű társaság kvázi apportként került az econet birtokába. Az Externet fő tulajdonosa ugyanis az a Budai Házak Kft., amely a legutóbbi tőkeemelés során 3,33 millió részvényt jegyzett le, mintegy 400 millió forintot pumpálva az econetbe. Az Externet - habár bizonyos régiókban piacvezető - 4500 ügyfelével és 300 millió forint körüli árbevételével a kisebb internetszolgáltatók közé tartozik. (Ennek fényében kissé furcsának tűnhet, hogy az akvizíció kapcsán az econet által kiadott közlemény kiemeli, a cég ügyfelei az EBPP-rendszer igénybevevőinek bázisául szolgálhatnak majd). Az econet közleménye szerint a cég az utóbbi években pozitív üzemi eredményt ért, ezzel szemben a portfolio.hu internetes újság által az IM adatbázisából megszerzett adatok 2001-ben 109, 2002-ben 47 millió forintos üzemi veszteségről szóltak.

Azóta történt

Előzmények