Mentenék a kódtörőközpontot a brit tudósok

Dr. Sue Black, a University of Westminster számítógép-tudományi tanszékének vezetője mellett több mint száz egyetemi oktató is egyetértett abban, hogy a brit kódtörésben és a szigetország számítógépes iparában is nagy szerepet játszó Bletchley Park a buldózereknél jóval többet érdemel. Ezért egy nyílt levelet jelentettek meg a The Times hasábjain, melyben leírták, hogy nem szabad hagyni, hogy a brit technikatörténet és a világörökség egy ilyen fontos és egyedi darabját magára hagyja az emberiség.

A Station X néven is ismert létesítmény egyik mára már összedőlt épületében dolgoztak a második világháború kódtörői, és itt törte fel a hírhedt Enigma-kódot Alan Turing, a modern számítógép-tudomány egyik atyja is. Turing elmélete és Max Newman tervei alapján ezen a helyen építették meg a Colossus névre hallgató számítógépet, melyet a Németország által használt Lorentz-titkosítás megfejtésére használtak a világháború során.

Black július elején látogatott el a létesítménybe, és a szomorú állapotokat látva döntött úgy, hogy minden megtesz azért, hogy megmenthesse a parkot. Elmondása szerint borzasztó látvány volt, hogy egy kék ponyva alatt ott hevernek a kódtörők magára hagyott épületének romjai.

Azóta történt

Előzmények