2019. május 22., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
(PH! félisten)

Tisztelet a hősöknek! :R

| Cicu & Cica VI | id: fritzkandur (#2997 Bnet) | 3D nyomtató hobbista | eladó Samsung S6 Edge Gold

(#2) GuMipOkE válasza Mr.Csizmás (#1) üzenetére


GuMipOkE
(senior tag)

Hát izé... abban a háborúban az ellenségeink voltak. :U

Riszpekt

(#3) dajkopali válasza GuMipOkE (#2) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

ez jó :D

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#4) dudika10 válasza GuMipOkE (#2) üzenetére


dudika10
(PH! kedvence)

Attól még azzal, hogy lerövidítették a háborút sok magyar életet is megmentettek. ;)

(#5) TheVeryGuest


TheVeryGuest
(senior tag)

Ez egy ilyen munka, ha jól végzed, akkor senki sem fogja megtudni, hogy létezel. Itt nincsenek kitüntetések, meg újságcikkek, max egy vállveregetés a főnöktől. Ezt szerintem már akkor tudták, amikor elvállalták.

“Perfection is attained not when there is nothing more to add, but when there is nothing more to remove” Antoine de Saint-Exupéry

(#6) Fáraó


Fáraó
(őstag)

Szvsz kicsit hamarabb is megtehették volna ezt a lépést.

[ Szerkesztve ]

VIGYORRRGAZMUS..... "Igen Főnök! Mindjárt kész! Az UML már megvan, csak implementálni kell..."

(#7) daa-raa


daa-raa
(Jómunkásember)

Az Enigma kódolását továbbra sem Turing (vagy akár csak az angolok) törték fel, hanem lengyel matematikusok, mindenféle számítógépek nélkül. A britek Lengyelország elestekor kapták meg a lengyelek által rekonstruált kódológépeket és a lengyelek által konstruált törésgyorsító gépeket (a lengyelek bombának nevezték őket), és a kódolás teljes leírását. Addig a britek sehova sem jutottak az Enigmával (próbálkoztak kitartóan, de csak részsikereket tudtak elérni, a teljes törésre képtelenek voltak)! A lengyelek meg tisztán matematikai úton feltörték, papíron ceruzával... Csak a jelek szerint a Marian Rejewski, Jerzy Różycki és Henryk Zygalski nevek nem hangzanak olyan jól, mint a Bletchley Park... A három említett lengyel kriptanalitikus már 2007-ben emlékművet kapott. [link] És ami azt illeti a britek Őket már korábban kitüntették mindezért.

Arról szintén nem szoktak megemlékezni, hogy amilyen "jól" törték a britek az Enigma-t, a németek mégjobban a brit kódokat. A britek a háború felében sem tudták törni a német kódolást (a Gestapo-ét meg soha nem is sikerült feltörni, ahogy a Kriegsmarine felső vezetésében alkalmazott kódot sem), a németek viszont a háború több mint 2/3-ában simán olvasták a kódolt brit üzeneteket. A britek nem is nagyon vették észre hogy szita a kódrendszerük, mert a németek ésszel használták fel az információkat.

[ Szerkesztve ]

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#8) dajkopali válasza daa-raa (#7) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

ez így, ebben a formában nem igaz
a lengyelek tevékenységéről már mi is írtunk
a sarkos fogalmazásoknál mindig pontosabb az árnyalt, valóban, de néha nincs rá hely: a lengyel kutatók kezdtek neki a munkának a maguk módszerével, ám a Franciaországba menekült tudósok később csatlakoztak a Bletchley Park gárdájához, együtt dolgoztak az ottaniakkal, de végül is - ezen lehet vitatkozni - Turing nevéhez kapcsolódik a kód megfejtésének dicsősége - miután természetes módon több ezer ember dolgozott az ő keze alá is. Csapatmunka, melynek az egyik vezetője Turing volt.
A többi városi legendára nem reagálnék.

[ Szerkesztve ]

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#9) daa-raa válasza dajkopali (#8) üzenetére


daa-raa
(Jómunkásember)

Az Enigma matematikai formuláját, amire a törés épült, és ami alapján végül az angolok is képessé váltak az olvasására, Rejewski írta le. Tény, nem Urban Legend!

A lengyelek a Bomba-t 1938-ban építették, és képesek voltak vele törni az Enigmát. Szintén tény.

Rejewski-ék a rotorok huzalozását 1932 végére megfejtették (ezen a németek nem változtattak soha), 1933 elejére a teljes kódot feltörték. Szintén tény.

Bletchley Park 1939. augusztus 15-én kezdett el működni (hülye fogalmazás).

A britek első kódtörésre alkalmas gépe (bombe) 1940. március 18-án lett beüzemelve...

Azt sem vitatja senki, hogy a britek sokszor váltak képtelenné a német üzenetek olvasására (sokszor pont a legkritikusabb időszakokban, pl 1942 februárja és novembere között egyáltalán nem tudták dekódolni a német tengeralattjárósok kódját).

A probléma ott van igazából, hogy sokan az Enigma-t csak a II. vh idejére datálják, pedig a németek 1928-tól használták, 1932-től pedig elsődleges titkosítóeszközükké vált. Akkor még volt hét év a II. vh kitöréséig. Az alapokat a lengyel matematikusok tették le, utána már csak alkalmazkodni kellett a németek által bevezetett módosításokhoz (amik közül az egyik legkomolyabb a +1 rotor bevezetése volt). A reflektor megváltoztatásakor (1937. november 1.) újra kellett az egész addigi táblázatot számolni. De az alapvető matematikai leírás egyszer sem változott, innentől kezdve pedig mindig a Rejewski-féle egyenlet vált kiindulási alappá. A lengyelek nem csak hozzákezdtek a töréshez, hanem sikerre is vitték! 1938-ban a német üzenetek 75%-át dekódolni tudták. Bletchley csak folytatta a munkát, a megújuló eljárások újrafeltörésével. Ehhez a lengyelekhez viszonyítva többszörös erőforrások álltak rendelkezésükre.

Mindezt egyébként maguk a britek is elismerik.

[ Szerkesztve ]

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.