Kiszáll az x86-os szerverek piacáról az IBM, a Lenovo mindent visz

Megveszi a Lenovo az IBM x86-os szerver üzletágát, jelentette be ma a két vállalat. A vételár 2,3 milliárd dollár, ennek túlnyomó részét, 2 milliárd dollárt készpénzben, 300 milliót pedig saját részvények formájában fizeti ki a Lenovo. A megállapodás értelmében a kínai vállalathoz kerül a System x, a BladeCenter és Flex System termékcsaládot, valamint a hozzájuk kapcsolódó szoftvereket illetve hálózati és karbantartási tevékenységeket. A Lenovo 7500 IBM alkalmazottat is átvesz, és egy átmeneti időszakot követően az ügyfélszolgálati és karbantartási tevékenységeket is saját kézbe veszi.

Az IBM megtartja a System Z nagyszámítógépeket, a Power Systems, Storage Systems, Power-based Flex szervereket, valamint a PureApplication és a PureData megoldásokat, és folytatni fogja az x86-os platformon futó Windows és Linux szoftverportfóliója fejlesztését is.

A két vállalat egy stratégiai együttműködés elindítását is bejelentette, melynek keretében a Lenovo a belépő szintű és középkategóriás IBM Storwize lemezes tároló rendszerek, szalagos tároló rendszerek, a General Parallel File System, a SmartCloud Entry, továbbá a rendszerszoftver portfólió egyes elemeinek – például a Systems Director és a Platform Computing – viszonteladója lesz.

Egy ekkora üzletet természetesen nem lehet végrehajtani az illetékes állami szervek és versenyügyi hatóságok vizsgálata és jóváhagyása nélkül, ez történt a PC-gyártó részleg felvásárlásakor is 2005-ben. Az IBM x86-os szervereiből viszont elég sok üzemel az amerikai államigazgatásban és más, kiemelt fontosságú intézményekben, így a mostani megállapodás bizonyosan szigorúbb elbírálás alá esik majd.

Ami a 2,3 milliárdos vételárat illeti, az jóval kevesebb, mint a tavaly év elején kiszivárgott számok, melyek alapján az IBM akkor 4-5 milliárd dollárt (azaz a divízió nagyjából egy évesre becsült bevételét) szeretett volna látni az üzletág eladásából. A hírek szerint viszont a Lenovo már akkor is 2,5-3 milliárd körüli összeget kínált, és úgy tűnik, a kínaiak kivárásra játszó stratégiája kifizetődőnek bizonyult. Az IBM ezzel gyakorlatilag kiszáll az x86-os szerverek piacáról, ahol jövőben a Dell és a HP mellett a Lenovo lesz a legnagyobb szereplő, a Lenovo pedig egy, a PC-gyártásnál jóval magasabb haszonkulccsal kecsegtető tevékenységhez jut.

Az IBM az elmúlt néhány hétben több nagy bejelentéssel is szolgált, a cég kognitív számítási technológiájára épülő termékek és szolgáltatások fejlesztésével foglalkozó részleg létrehozásába egymilliárd dollárt fektetnek, további 1,2 milliárdból pedig 15 új adatközpontot fog létrehozni idén.

Azóta történt

  • A Lenovo átveheti a Sony PC-gyártó üzletágát

    A Sony nem cáfol, de a vállalat szerint a kiszivárgott információ alapján megjelenő hír nem fedi teljesen a valóságot.

  • Továbbra is növekedési pályán a Lenovo

    A kínai gyártó mintha egy alternatív valóságban létezne, ahol a PC-piac nem évek óta csökken, hanem egyenesen virágzik.

Előzmények