Önálló üzletágat hoz létre Watsonnak az IBM

Egymilliárd dollárt fektet az IBM újonnan létrehozott üzletágába, a Watson Groupba. A New York-i központtal működő, mintegy 2000 fős egység feladata a cég kognitív számítási technológiájára épülő termékek és szolgáltatások fejlesztése, a nemrég elindított Watson Fejlesztői Felhő programba regisztrált fejlesztők támogatása és induló, fejlődő cégekkel történő együttműködés lesz.

Watson 3 éve győzte le emberi ellenfeleit az Egyesült Államokban évtizedek óta népszerű Jeopardy! című vetélkedőben, az IBM pedig – miután elég érettnek és piacképesnek érezte a technológiát – azóta próbál jól jövedelmező üzletet építeni köré, de a siker egyelőre csak mérsékelt, ugyanis eddig még a százmillió dolláros összbevételt sem sikerült elérni vele. A vállalat vezetése mindenesetre töretlenül bízik Watsonban, Virginia Rometty vezérigazgató azt mondta, hogy a Watson Group 10 éven belül évente akár 10 milliárd dollár bevételt is hozhat az IBM-nek. Becslését a Watson Group vezetőjétől kapott információkra alapozta, aki olyan üzleti tervvel állt elő, ami 2018-ra évi egymilliárd dolláros üzletté fejlesztené az új egységet.

Az IBM három új Watson szolgáltatást is bejelentett. A Watson Discovery Advisor gyógyszeripari és biotechnológiai kutatási-fejlesztési projektekben nyújthat segítséget; a Watson Analytics a Microsoft Office BI-hoz hasonlóan a szóban, természetes módon feltett kérdésekre nagyméretű adatbázisokból (Big Data) kinyert válaszok, összefüggések vizualizását végzi; a Watson Explorer pedig nagyvállalati környezetben teszi hatékonyabbá az adatok elemzését és a Big Data kezdeményezések elindítását. Mindhárom szolgáltatás a Watson Foundationsre épül, egy komplex Big Data és elemzői funkciókat integráló megoldásra.

A Watson Group központja New Yorkban
A Watson Group központja New Yorkban

A Wall Street Journal beszámolója szerint Watson éles bevetése egyelőre még komoly nehézségekbe ütközik, és mind a vevői igényekhez való igazítás, mind a meglévő rendszerekbe integrálás lassú, fárasztó és speciális szaktudást igénylő munka. Watsont leginkább az egészségügyben és a pénzügyi szektorban próbálják csatasorba állítani, a Citigroup 2012 márciusa óta dogozik együtt az IBM-mel egy olyan szolgáltatáson, ami ügyfeleinek pénzügyi termékeket tudna ajánlani, de a fejlesztést még nem fejezték be.

Az IBM alapítójáról, Thomas J. Watsonról elnevezett technológia mára nagy megbízhatósággal és pontossággal képes megválaszolni a természetes nyelven feltett kérdéseket, úgy, hogy a háttérben hatalmas adatbázisokból szedi össze a szükséges információt. Indulása óta a rendszer teljesítménye az IBM szerint közel két és félszeresére emelkedett, miközben a minimális hardverkövetelmények 75 százalékkal csökkentek, és a vállalat szerint egyetlen Power 750 szerver is elég a futtatásához.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

  • A felhőbe költözik Watson

    Az IBM külső fejlesztők számára is elérhetővé teszi a cég kognitív számítási technológiáját.

  • ARM technológiát licencel az IBM

    Az IBM az egyedi megoldásokat igénylő vevőit tervezi kiszolgálni az ARM-alapú processzorokkal.

  • Az IBM bemutatta a NeXtScale-t

    Az új megoldást háromszor annyi processzormagot tartalmaz, mint a jelenlegi 1U magas, rackszekrénybe szerelhető eszközök.