Továbbra is növekedési pályán a Lenovo

Rekord eredményekkel zárta 2013-as pénzügyi évének harmadik negyedévét a Lenovo. A PC-piacon a HP-tól az első helyet mintegy háromnegyed éve átvevő vállalat minden téren jelentős növekedést ért el, 10,8 milliárd dolláros negyedéves bevétele először lépte át a 10 milliárdos dolláros lélektani határt, és 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A nettó nyereség ehhez képest még mindig alacsony, 265 millió dollár volt, de itt már 30 százalékos volt az emelkedés, tehát a Lenovo hatalmas forgalma mellett szép lassan nyereségességén is elkezdett javítani.

Hirdetés

A vállalat összesen 32,6 millió (azaz másodpercenként 5 darab) eszközt értékesített, a tévéket, okostelefonokat és tableteket gyártó Mobile Internet és Digital Home részesedése a teljes bevételből a két évvel ezelőtt 7 és az egy évvel ezelőtti 11 százalékról mostanra 16 százalékra nőtt, ami jól mutatja, hogy az alapvetően még mindig PC-gyártóként ismert vállalat erőteljesen dolgozik termékportfóliója kiterjesztésén. Ennél is beszédesebb, hogy a tablet és okostelefon-eladások sorozatban 9 hónapja múlják felül a PC-két, a harmadik negyedévben a Lenovo 17,3 millió mobileszközt adott el, míg PC-ből csak 15,3 milliót. A PC-piacon a gyártó részesedése 18,5 százalékra emelkedett, ez éves szinten 2,4 százalékos növekedés, miközben ezzel párhuzamosan a PC-piac 5,6 százalékkal zsugorodott.

Az okostelefon-piacon a Lenovo mára a negyedik legnagyobb szereplővé nőtte ki magát, 13,9 milliós eladása – ami 47 százalékos éves emelkedés – 4,8 százalékos piaci részesedésre volt elég. Tabletekből háromszor több fogyott, mint egy évvel korábban, és bár a 3,4 milliós darabszám egyelőre még nem kiemelkedően magas, az látszik, hogy a Lenovo ezen a területen is gőzerővel tör előre.


[+]

Ami a közelmúltban bejelentett két nagy akvizíciót (az IBM x86-os szerver üzletágának és a Motorola Mobility felvásárlását) illeti, a Lenovo vezérigazgatója nagyon bizakodó, és a Bloombergnek adott interjújában azt mondta, hogy az utóbbi években a Google részeként pénznyelőként működő Motorolát akár néhány negyedév leforgása alatt nyereségessé tehetik. “Biztos vagyok benne, hogy amint lezártuk ezeket az üzleteket, mindkét üzlet gyorsan hozzájárul majd eredményességünkhöz.”

Azóta történt

  • Megállíthatatlanul tör előre a Lenovo

    A Motorola Mobility felvásárlása után sem állt le a cég, 3 800 szabadalmat vettek pénteken a NEC-től. Keményen törnek előre, tavaly négyszer annyi táblagépet adtak el, mint előtte.

  • Továbbra is a Lenovo vezeti a PC-piacot

    Az IDC által október 8-án közzétett legújabb statisztikai adatok szerint a Lenovo a hatodik egymást követő negyedévben a globális PC piac vezetője, immár 20 százalékot elérő piaci részesedéssel.

Előzmények

  • Kiszáll az x86-os szerverek piacáról az IBM, a Lenovo mindent visz

    Régóta nyílt titok volt, hogy az IBM szeretne túladni az x86-os szerver üzletágon, a Lenovo pedig a PC-gyártó részleg után ezt is megvenné, de a felek az árban nem tudtak megegyezni – mostanáig.