Megszólalt a Huawei a G Data jelentésére reagálva

A Huawei Technologies Hungary Kft. közleményt adott ki a nálunk Előre telepített kártevők a kínai telefonokon címmel megjelent hírrel kapcsolatban. Ebben azt írtuk, a G Data tesztelői Németországban különböző kínai gyártók készülékein találtak kémprogramokat, melyeket nem a gyártók, hanem a kereskedők telepíthettek.

A Huawei azt írja, tudtukon kívül került a készülékekre a kártékony kód, amivel egyébként kizárólag a G510-es modellt fertőzték meg, ráadásul aki márkakereskedőnél vásárolta mobilját, nincs veszélyben. A G510-est egyébként nem is forgalmazzák Magyarországon.

„A német sajtóban megjelent, majd itthon is több helyen átvett és közölt hírre a Huawei Technologies Hungary a következőket reagálja: A G Data vonatkozó tesztjében egyetlen egy Huawei készülék érintett. Ez egy Huawei G510-es típusú mobiltelefon, amelyre egy harmadik fél - a Huawei tudta nélkül – telepített úgynevezett malware-t, kémprogramot. A Huawei eredeti szoftvere ezt a programot nem tartalmazza. A hivatalos márkakereskedőknél vásárolt eredeti szoftverrel rendelkező készülékek biztonságosak, szintén nem tartalmazzák ezt a programot, miként azt a G Data is említette. A G510-es típusú mobiltelefon egyébként nincs a Huawei magyarországi termékportfóliójában.

A Huawei számára elsődleges a kiberbiztonság és így a felhasználók védelme, ezért mindent megtesz a biztonsági rések kiküszöbölése érdekében. A vállalat forró drótot üzemeltet arra az esetre, ha valaki egyébként bármilyen Huawei termékben biztonsági sebezhetőséget észlel: psirt@huawei.com, s a Huawei minden – akár az elektronikusan, akár a személyesen érkező - bejelentést kivizsgál és segít.”

Azóta történt

Előzmények