Megint viharok a GPL új verziója körül


tux

Pénteken 10 elismert Linux-kernel-programozó nyilatkozatban kritizálta a szabadszoftver-licenc tervezett új verzióját, a GNU GPLv3-at. Eben Moglen, a változatás egyik kezdeményezője, a Free Software Foundation (FSF) szervezet jogásza áttekintette a kifogásokat, s blogjában arra figyelmeztette a kritikusokat, hogy talán mások véleményét is meg kellene hallgatniuk, nem csak a sajátjukkal kéne foglalkozniuk, s felrója nekik az együttműködési szándék hiányát.

A múlt hét péntekjén 28 neves Linux-fejlesztő, Linus Torvalds vezetésével egyöntetű nemtetszését fejezte ki a GPLv3 kapcsán, s tízen közülük mindezt írásban is megfogalmazták, felszólítva az FSF-et, hogy vesse el az új verziót. Az alapítvány cáfolja a vádakat, melyek első ízben osztották meg ennyire a szabad szoftverek híveinek társadalmát. Mint mondják, az FSF célja a licenc megújításával a hardvergyártó cégek beavatkozásának megelőzése volt, ám a programozók most veszélyeztetik a szervezet által folytatott misszió sikerességét.


gnu

A vita középpontjában a digitális jogkezelés (DRM) technológiája áll, mely az adatokhoz, programokhoz való hozzáférést szabályozza. A GPLv3 jelenlegi vázlata szerint a GPL-vezérelt forráskódoknak tartalmazniuk kell „valamiféle szükséges titkosítást vagy autorizációt”, s a programozók ezt határozottan ellenzik. A Linux-kernel-programozók azt állítják, hogy a GPLv3 nem alkalmas a hardvergyártók törekvéseinek korlátozására, sőt, fölösleges kockázatot épít be a licenc portfoliójába; az alapítvány szerint viszont fejlesztésük abszolút nem korlátozza a felhasználói szabadságot, a szoftver szabadságát, csak épp megelőzheti a hardvergyártók különböző, korlátozó jellegű trükkjeit.

Azóta történt

Előzmények