Jönnek az új SUSE Linuxok

Nagy reményeket fűz a Novell a ma megjelenő – 2004 augusztusa óta az első komoly frissítésnek tekinthető – SUSE Linux Enterprise operációsrendszer-család 10-es verziójához. Ronald Hovsepian újonnan kinevezett vezérigazgató szerint a termék kulcsszerepet fog játszani az évek óta botladozó szoftvercég tartós növekedési pályára állításában.

Az előfizetések számát tekintve ma a Novell a linuxos piac nagyjából 20 százalékával rendelkezik, míg a Red Haté a fennmaradó 80 – magyarázta Hovsepian, hogy van még hova fejlődni. Bizakodásra adhat okot ugyanakkor – tette hozzá –, hogy a cég ingyenes disztribúciója, az OpenSUSE népszerűbb, mint a rivális által felügyelt Fedora. A vezérigazgató szerint eddig a cég linuxos üzletága éves szinten 20 százalékkal, a piac egészétől elmaradó mértékben bővült, de az új operációs rendszerek megjelenésével ennek a mutatónak is javulnia kell.

A SUSE Linux Enterprise Server (SLES) 10 egyik legfontosabb újítása a Xen virtualizációs szoftver, amely lehetővé teszi több operációs rendszer egyidejű futtatását. A jelenlegi változat egyelőre kizárólag más SLES rendszereket támogat virtuális gépként, de még az idén elkészül az első szervizcsomag, amely már a Windowsokkal és más SUSE-verziókkal is képes együttműködni.

A SLES 10 árazásán is egyszerűsített a Novell. A korábbi gyakorlattól eltérően egységes áron vásárolható meg az operációs rendszer – függetlenül attól, hogy x86-, Power- vagy éppen Itanium-alapú, egy- vagy akár 64 processzoros rendszerekhez készült. A termék ára évi 349 dollár alapvető támogatással, 799 dollár négy órán belüli válaszidővel és 1499 dollár kiemelt terméktámogatás mellett.

A szerverváltozattal együtt jelent meg a SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED) 10 is, amelyet az egységes szoftverkörnyezetet előnyben részesítő üzleti, kormányzati ügyfeleknek és oktatási intézményeknek kínálnak. Az évi 50 dollárért megvásárolható asztali változat egyik érdekes újdonsága az Xgl felhasználói felület, amely látványos effektusokkal bővíti az ablakkezelő képességeit.

Azóta történt

Előzmények

  • Menesztették a Novell vezetőit

    A tulajdonosok elégedetlensége végül Messman és a pénzügyi vezérigazgató lecserélését eredményezte.

  • Kínában bejött a SUSE Linux

    A Novell SUSE Linux Serverét választották egy kiemelt nemzeti projekt, a digitális földrengés-megfigyelő hálózat szerverplatformjául Kínában.

  • Ismét nyereséges a Novell

    Az egy évvel korábbi veszteség után szerény profitot jelentett a szoftvervállalat. A Wall Street nem elégedett.

  • A Novell hozta el a trófeát

    Az openSUSE-t, a Novell Open Enterprise Servert és a Mono projektet találták a legjobbnak a LinuxWorld konferencián.