Megduplázta nyereségét az Intel

A második negyedév során az Intel 1,76 milliárd dollár, részvényenként 27 cent nyereséget ért el, szemben a tavalyi második negyed 896 millió dolláros, részvényenként 14 centes profitjával. Az árbevétel az egy évvel korábbi 6,82 milliárd dollárról – 18 százalékkal – 8,05 milliárdra nőtt. Az eredmények megfeleltek az elemzői várakozásoknak: a Thomson First Call által megkérdezett szakértők átlagosan 8,1 milliárd dolláros forgalmat és részvényenként 27 centes profitot prognosztizáltak.

A mikroprocesszorok forgalma valamelyest visszaesett az első negyedévhez képest, azonban a flash lapkák eladása jelentősen megugrott. Ennek ellenére a kommunikációs üzletág üzemi szinten továbbra is veszteséges. Az Intel azt is nyilvánosságra hozta, hogy a hibás 915 lapkakészlet visszahívása körülbelül 38 millió dollárt emésztett fel.

Noha a chipgyártó a harmadik negyedévben 8,6 és 9,2 milliárd dollár közötti árbevételt vár, a tőzsde elsősorban a haszonrés csökkenésével és a raktárkészletek felduzzadásával kapcsolatos hírekre figyelt: az Intel-papírok értéke 5 százalékkal esett vissza az eredmények bejelentését követően. Mint a vállalat figyelmeztetett: a csökkenő átlagos eladási árak és az olcsóbb mikroprocesszorok erősödő eladásai miatt a bruttó haszonrés 62-ről 60 százalékra mérséklődik a júliusban kezdődött három hónapos időszakban. A második negyedév során pedig a raktárkészlet 427 millió dollárral bővült, ezért júniusban a vállalat csökkentette a gyártási volument.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények