Megalakult a Mobilitás és Multimédia Klaszter

A hazai infokommunikációs iparágban zajló kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) eredmények nemzeti és nemzetközi sikerességének megalapozása érdekében a vezető magyarországi kutatás-fejlesztéssel foglalkozó társaságok eddig példa nélküli együttműködés keretében megalapították a Mobilitás és Multimédia Klasztert. Az idestova másfél hónapja működő tömörülés célja, hogy egyrészt optimalizálja a rendelkezésre álló kapacitásokat a gazdasági és társadalmi haszon maximalizálása érdekében, másrészt hozzájáruljon a mindenkori Magyar Kormány középtávú tudomány-, technológia- és innováció-politikai stratégiájának megvalósulásához, mondta el Pukler Gábor, a Klaszter elnöke egy mai sajtótájékoztatón.

A Magyar Telekom Nyrt. által kezdeményezett hasznosításorientált innovációs Klaszternek jelenleg harminc társaság a tagja, többek közt a HP, a GTS-Datanet, az Albacomp, számos egyetem és főiskola, így például a BME, az ELTE vagy a Pannon Egyetem, valamint több kis- és középvállalkozás is. Ezek a társaságok az alapkutatástól a piaci bevezetésig lefedik a teljes innovációs értékláncot, a Klaszter ezért az ötletkatalizálástól a feltárt ötletek megvalósításáig és piaci bevezetéséig képes a K+F+I tevékenységet átfogni és menedzselni.

A Klaszter – ahogy arra neve is utal – a mobil- és a multimédiás technológiákkal kapcsolatos K+F+I projektkezdeményezések megvalósítását tűzte ki célul. Ilyenek a különböző, mobiltechnológiára épülő alkalmazások (például perszonalizált tartalomszolgáltatás, mobiltévével kapcsolatos szolgáltatások), a multimédiás tartalomszolgáltatás és az abban rejlő új reklámozási lehetőségek (például szemantikus jellegű tartalommegosztó rendszerek, helyfüggő, tartalomszolgáltatáshoz kötődő targetált hirdetési megoldások), az elektronikus egészségügy (például orvosi műszerekbe ágyazott mobilkommunikációs megoldások, egészségügyi szenzorhálózatok) vagy az intelligens közlekedés, helyfüggő szolgáltatások, geoinformatika fejlesztése.

Azóta történt

Előzmények