Adócsökkentést akarnak a high-tech vállalkozások

Hirdetés

A kutatás-fejlesztést és innovációt végző magyar vállalkozások nevében az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Biotechnológiai Szövetség és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal a bérjellegű terhek csökkentését kéri a magyar kormánytól. A szakmai szervezetek szerint az adócsökkentés mértékének – a bérterhekre vetítve – el kell érnie a 40-50 százalékot ahhoz, hogy az érdemi változást hozzon az úgynevezett innovatív vállalatok versenyképességében.

Mint közleményükben írják: hazánk versenyhátrányát e téren a jelentős hazai bérterhek – a nettó bérek 2,5-2,8 szorosa –, valamint a tevékenységből fakadó költségek és a bérszerkezet okozza, hiszen ezen a területen szinte kizárólag magasan képzett, magas bérkategóriájú alkalmazottak dolgoznak. A hazai vállalkozások többsége még fiatal, így kevéssé teherbíró, de a belső piac csekély mérete sem segíti elő a innovatív cégek gazdaságos működését. A szervezetek felhívják a kormány figyelmét arra, hogy ezen ágazatok és vállalkozásaik szinte minden fejlett gazdaságban – legyen szó európai vagy távol-keleti országról – jelentős adókedvezményekben részesülnek.

Kovács Zoltán, az IVSZ elnöke hangsúlyozta, hogy az adócsökkentésnek várhatóan számos pozitív következménye lenne. Ezek közül kiemelendő, hogy a következő öt év alatt a K+F tevékenységet folytató, a gazdaság fontos motorját jelentő, innovatív vállalkozások száma akár 60 százalékkal, míg az innovatív cégeknél dolgozó, magasan képzett munkavállalók száma ugyanilyen időtávon belül akár a duplájára nőhetne Magyarországon.

Azóta történt

Előzmények