Nem kell félni a rövidített linkektől

McAfee OKTöbb tucat URL-rövidítő alkalmazás található az interneten, de vannak olyan webkettes szolgáltatások (például a legfeljebb 140 karakter hosszú üzeneteket befogadó Twitter), melyek automatikusan is elvégzik vagy legalábbis felajánlják a hivatkozások megkurtítását. IT-biztonsági cégek azonban már jó ideje figyelmeztetnek arra, hogy a rövidített linkek veszélyesek lehetnek, hiszen nem lehet tudni, hogy a hivatkozás milyen oldalra visz.

A probléma kézenfekvő megoldásával jelentkezett most az Intel által felvásárolt McAfee: elindítottak egy olyan URL-rövidítő oldalt, a Mcaf.ee-t, amely a link kattintásakor valós időben ellenőrzi a céloldalt, megvizsgálja, hogy az biztonságos-e.

Az egyelőre béta-státuszú szolgáltatással tehát bármilyen hivatkozás rövidíthető, akár közismerten veszélyes URL is, kattintásnál viszont a motor kiszűri a McAfee Global Threat Intelligence adatbázisban kártékonyként nyilvántartott oldalakat, és ha ilyet talál, figyelmeztetést dob fel. Pirossal jelöli meg a legveszélyesebb szájtokat, ezek betöltését blokkolja, sárgával pedig a gyanús lapokat, ezek esetében a felhasználóra bízza a döntést. A „tiszta” oldalak zöld jelzést kapnak, és azonnal betöltődnek.

Előzmények