Már hozzáférhető az ingyenes internet Pécs belvárosában


A Pécsnet lefedettségi területe

Áprilisban számoltunk be arról, hogy a többségében önkormányzati tulajdonban lévő pécsi eunet2000 Kht. kiépített egy drót nélküli internet-hozzáférést biztosító rendszert a déli régió legnagyobb városának központi területein. Pál Attila, a kht. vezetője lapunknak nyilatkozva most büszkén számolhatott be arról, hogy a rendszer már május eleje óta működik, honlapja elérhető, s a pécsi belváros frekventált helyein bárhol leülhet a helybéli vagy a turista laptopjával, hogy megnézze a leveleit, lekérje a netről a moziműsort stb.

A nagyszabású program elindítása kissé csúszott az eredeti határidőhöz képest – igaz, nem sokat –, de ennek – a tesztüzem természetes következményeként felmerülő áthelyezések, finomítások mellett – olyan, nálunk nem ismeretlen, lassító tényezők voltak az okai, mint például a wifiantennák kihelyezésének hatósági engedélyeztetése. Ahol az önkormányzati ingatlanokra telepíthették a készüléket, az nem okozott gondot, ám komoly hátráltató elem például a társasházak esetében a szabályok betartása, illetve a műemléki jellegű épületeknél a hivatalos út bejárása, mivel – bár a tenyérnyinél alig nagyobb szerkezetek felszerelése és beállítása alig negyedórányi munka – ezeknek az adminisztratív lépcsőknek a végigjárása hetekig, esetleg hónapokig is eltart.

De a nehézségek megoldódtak, s ma már 40 készülék – bizonyos nagyobb terek lefedésére több antenna szükséges – biztosítja azt, hogy Pécsett a belváros területén szinte mindenhol felcsatlakozhatunk a netre. A felhasználók 1 Mb/s sávszélességet használhatnak – ami, ha a mai londoni hír kapcsán felmerült adatot nézzük, nem is rossz –, s a kht. munkatársai úgy döntöttek, hogy nem korlátozzák a letöltendő tartalmakat minőség szerint. A korlátozás módszere Európában (azokon a helyeken, ahol a városok ingyenes hotspotokat biztosítanak) meglehetősen elterjedt, mivel azt kívánják vele elérni, hogy a felhasználók valóban információszerzésre, e-mailezésre stb. használják a hozzáférést. Pécsett nem kívántak ilyenfajta szigorítást bevezetni – igaz, bizonyos mértékű szűrést itt is végeznek, hogy a felhasználók ne pornográf tartalmak vagy ehhez hasonlók letöltésére használják a sávszélességet, elvéve mások elől a netezés lehetőségét.


A pécsi ingyenes hotspotok


Egy, a szó klasszikus értelmében értendő, közszolgálati intézményről lévén szó, felmerült természetesen az is, hogy a lefedett területeken lakók, úgymond, „illegálisan” internetezhetnek. Önmagában ezt sem korlátozza a szolgáltatás, mindössze megnehezítették az esetleges nagy méretű letöltéseket, mivel szolgáltatás 10 percenként megszakad, alapállapotba áll, s ilyenkor a honlapra kattintva lehet folytatni a böngészést. Természetesen ez sem gát, de mindenesetre macerásabbá teszi például a filmletöltéseket, amelyek kapacitásigényükkel mások elől vennék el a sávszélességet.

A kht. elsősorban közszolgálati feladatokat lát el, ám a kedvező gazdasági konstrukciónak köszönhetően fizetős szolgáltatást is nyújtanak. A pécsi tévétoronytól számítva 4 kilométeres sugarú körben lehet a wifi internetre előfizetni – s ezt az indulás óta eltelt rövid idő, egy kereskedelmi szempontból holt időszak alatt is már jó néhányan megtették.

Az eddig tapasztalatok azt mutatják, hogy – bár a lehetőség még kevéssé ismert – a drót nélküli, ingyenes pécsi internetet az összes elérési ponton folyamatosan használják, de eddig még nem került sor arra, hogy túlterheljék a hálózatot.

Azóta történt

Előzmények