Hirdetés

Ingyenwifi a buszon

Egyik éppen Angliában tanuló olvasónk egy hírünk kapcsán leírta, hogy milyen érdekességekbe futott bele odakint. Ha ön is lát(ott) olyan informatikai vonatkozású izgalmakat külföldön, amelyek – példamutató vagy éppen elrettentő voltuk miatt, vagy egyszerűen csak úgy – közérdeklődésre tarthatnak számot, írja meg nekünk az itcafe kukac itcafe pont hu e-mail címre!

Hirdetés

***

Elég rövid ideje tartózkodom még csak Angliában, egy szűk fél éve, de ez alatt az idő alatt is számos érdekességbe futottam bele – olyan technikai megoldásokba, amelyeket otthon is szívesen látnék. Az íráshoz egy IT café-s cikk adta az ötletet, amely arról szólt, hogy a Boston környéki vonatokon van ingyenwifi és -net. De ez nem csak amerikai privilégium: az Oxford-London buszon is van, ráadásul mindjárt kettőn. Az egyiket a Stagecoach üzemelteti egy emeletes luxus Neoplanon, a másikat meg egy Oxford Espress (igen, így kell írni) nevű vállalat – a nagy versenyben nyomják le az árakat és fel a szolgáltatásokat. Ingyen reggeli is jár az oda-vissza 12 fontos úthoz.

A digitális utastájékoztatás egyébként teljesen meghonosodott dolog errefelé, a helyi tömegközlekedési járatok buszait a neten lehet követni, hogy adott megállóhoz mikor érkeznek – GPS-alapon működik a dolog. De lehet írni egy – nem emelt díjas – SMS-t is, és a válaszban megkapod, hogy az U5-ös busz tíz percet késik – ugyanoda van bekötve mindkét rendszer. Erre mondjuk elég nagy szükség is van, mert a helyi tömegközlekedés teljességgel megbízhatatlan. (Itt most nem Londonról, hanem a 150 ezres Oxfordról van szó. Mondani se kell, hogy Londonban is megvan a rendszer, csak ott picit több a jármű.) Bizonyos megállókban egyébként egy digitális tábla szolgálja az utasok kényelmét: ha már ott vannak, azt is megtudhatják, hogy mikor jön a buszuk, ahol pedig ilyen még nincs, ott már építik ki szépen.

A vonatoknál is találkoztam újdonsággal, azon túl is, hogy vagy mindegyik vasúti kocsi fel van újítva, vagy tök új. Persze automata utastájékoztatás (Hol áll meg? Mikor, mire lehet átszállni?) gyakorlatilag majdnem mindenütt van. Az már csak hab a tortán, hogy a fővonali vasutakon az ülés fölé ki van írva, hogy kinek a nevére foglalt a hely, már ha foglalt, persze nem kis papíron, hanem normális LCD táblán, odabiggyesztve mellé, hogy Kis Pistának Klónfalvától Aprajafalváig, attól függően természetesen, hogy hol száll le az illető.

Itt nagyon divatos, gyakori megoldás a mobil-előfizetéseknél, hogy felvállalod: mondjuk havi harminc fontot elbeszélgetsz – ez persze nem kis pénz. A lényeg, hogy kifizeted, és aláírsz egy hűségnyilatkozatot is. Ezért viszont megkapod cserébe álmaid telefonját, általában egy N95 vagy ekvivalens modellt, valamint ingyen hétvégéket és pár száz, pár ezer perc ingyen szövegelést és SMS-t havonta. Szerződésfüggő, hogy mi van a részletekben, de a helyi fizetések mellett harminc font havonta nem nagy pénz. Egy ismerős a BMW-nél dolgozik a szalagon – igaz, elég galád a műszakja, ami az időbeosztást illeti, napi 10 óra plusz másfél szünet –, de nettó 1700 fontot visz haza.

A suliban (Oxford Brookes University) relatíve új gépek vannak, jellemzően P4 HT-k, de a héten láttam már C2D matricával ellátott konfigurációkat is. Nálunk legalábbis nem HP/Dell stb. gépek vannak, hanem helyi cégek által összerakott PC-k, amelyeken Windows XP fut. A gépeken rendelkezésre áll használatra az IE mellett Firefox, az Office mellett pedig OpenOffice is, ki mit szeret alapon. Egyébként a közelmúltban nem kis meglepetéssel tapasztaltam a suliban egy irodai ablakon betekintve, hogy az egyik gépen Windows 3.1 futott. :)

Wyco Oxfordból
http://wyco.deviantart.com/

Azóta történt

Előzmények