A Magyar Telekom kivonul a New York-i tőzsdéről

A Magyar Telekom úgy döntött, hogy megszünteti amerikai letéti jegyeinek (ADR-ek) New York-i tőzsdei (NYSE) jegyzését, a döntést mai ülésén az igazgatóság jóváhagyta – közölte a társaság. Az amerikai tőzsdei jelenlét megszüntetésének fő célja a pénzügyi jelentések struktúrájának egyszerűsítése és az adminisztrációs költségek csökkentése. A vállalat most ún. Form 25 dokumentumot fog benyújtani az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek (SEC) annak érdekében, hogy legkésőbb 2010 év végéig megszűnjön a papírok jegyzése a New York-i börzén.

„A Magyar Telekom mai döntésével igazodik a nemzetközi kereskedési gyakorlathoz, és csökkenti tőkepiaci jelenlétének összetettségét. A nemzetközi befektetők túlnyomó többsége már jelenleg is a Budapesti Értéktőzsdén kereskedik a Magyar Telekom-részvényekkel" – magyarázta Thilo Kusch, a vállalat igazgatóságának tagja, gazdasági vezérigazgató-helyettes.

Az ADR-program a jegyzés megszüntetésével változni fog, ún. I szintű ADR-program marad érvényben, amely lehetővé teszi, hogy a befektetők a jövőben az ún. over-the-counter piacon kereskedjenek az ADR-értékpapírokkal. A Magyar Telekom továbbra is fenntartja jegyzését a Budapesti Értéktőzsdén, és változatlanul készít angol nyelvű fordításokat az éves jelentésekről, pénzügyi beszámolókról és befektetői közleményekről, de a deregisztrációval megszűnnek a vonatkozó amerikai törvények és jogszabályok által előírt jelentési kötelezettségei.

A további fejleményekről a Magyar Telekom tájékoztatni fogja befektetőit és a tőkepiac többi szereplőjét – áll a cég közleményében.

Azóta történt

Előzmények