A Magyar Telekom leépít, de mértékkel

A mai döntés értelmében a Magyar Telekom 2009 végéig legfeljebb 300 munkatársat bocsáthat el az anyavállalattól. A jelentős részben 2009 első negyedévében megvalósuló leépítés következtében a megtakarítás éves szinten várhatóan eléri az 1,8 milliárd forintot. A leépítéshez, illetve minőségi cseréhez kapcsolódóan várhatóan 5 milliárd forintot elérő végkielégítést számolnak el majd 2008 negyedik negyedévében. Az érdekképviseletekkel kötött megegyezés tartalmazza az anyavállalat munkatársainak 2009 áprilisától esedékes 5,6%-os bérfejlesztését is.

A Magyar Telekom jövő év elejétől egy úgynevezett Total Workforce Management (teljes munkaerő-menedzsment) rendszert vezet be: „…annak érdekében, hogy az emberi erőforrás menedzsment fókuszában ne csupán a létszám-, illetve a személyi jellegű kiadások állhassanak, hanem az emberi erőforrásokhoz kapcsolódó összes költség”. A rendszer lehetővé teszi a vállalat számára, hogy rugalmasabban és hatékonyabban menedzselje az emberi erőforrásokhoz köthető összes költséget, ideértve a megbízási jogviszony alapján foglalkoztatott, kölcsönzött (bérelt) munkavállalókat, valamint a kiszervezett, illetve vállalkozói szerződés alapján történő foglalkoztatást is: „Ezáltal az egyes foglalkoztatási formák közötti átcsoportosításra is lehetőség nyílik a költséghatékonyság növelése érdekében.”

A Magyar Telekom célja, hogy „…a következő években szinten tartsa, vagy akár kis mértékben csökkentse nominális szinten az emberi erőforrásokhoz kapcsolódó összes költséget.” – áll a cég mai közleményében.

Azóta történt

Előzmények