Magyar sikerek a fiatal tudósok versenyén

Az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyének 16. nemzetközi döntőjét 2004. szeptember 25. és 29. között rendezték meg Írország fővárosában, Dublinban. A versennyel az Európai Unió XII. Bizottsága (Tudomány, Kutatás és Fejlesztés) a tudományos, műszaki pályára, ezen belül kutatás-fejlesztésre kívánja sarkallni a 15-20 év közötti fiatalokat. Az EU-rendezvényen Magyarország legjobbjai már tizenharmadik alkalommal vettek részt.

A magyar résztvevők a Magyar Innovációs Szövetség által a 2003-2004. évben megrendezett XIII. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első díjas pályázói voltak. A magyarországi versenyen a neves hazai szakemberekből, tudósokból álló bírálóbizottság a fenti pályaműveket 101 pályázat közül választotta ki az EU-verseny által előírt szempontok alapján.

Az idei európai döntőre 34 országból 74 pályázat képviselőit, összesen 105 fiatalt hívtak meg, akik mintegy 30 000 fiatal tudós közül kerültek ki. A pályázatokat egy 15 tagú nemzetközi zsűri bírálta el. A dublini döntőn Dőry Zsófia – a szentendrei Ferences Gimnázium tanulója – a verseny egyik főtámogatójának, az Analog Devicesnak a különdíjában részesült. Dőry Zsófia az „Elektromos teheroller-bevásárlókocsi-bicikliutánfutó (eScart)” című pályamunkájával nyerte el a díjat. Az eScart egyszerre elektromos roller és teherszállító eszköz, három másodperccel később, pedig már hátulról tolja a biciklit. A pályázó olyan járművet alkotott, mely a legfőbb környezetbarát szállítási és közlekedési funkciókat egyesíti, olcsó, energiatakarékos, modern és ráadásul kényelmes is. Egy elfordítható, kétállású kormánnyal a roller kézikocsivá, a kézikocsi pedig gömbcsuklóval csatlakozó bicikli-utánfutóvá alakítható.

A díjátadási ünnepséget megelőző estén került sor az Intel írországi központjában a rendezvény szakmai vetélkedőjére. A vetélkedő hét témakört ölelt fel, melyen a 34 országból érkezett fiatal tudósjelöltek közül a magyar csapat az első helyen végzett. A vetélkedőn a győztes fiatalok egy-egy kéziszámítógépet vehettek át Sir Harry Kroto és Erwin Neher Nobel-díjas tudósoktól.

Azóta történt