Beindul a magyar nyelvű e-könyv-kiadás?

A Bookline.hu Nyrt. és a Líra Könyv Zrt. március elején alapította meg az elektronikuskönyv-kiadásra szakosodott eKönyv Magyarország Kft.-t. A cég rövid időn belül el is indította a digitális köteteket kínáló webáruházát, amely egyelőre bevallottan tesztüzemben működik. Ezt jelzi, hogy jelenleg javarészt angol nyelvű e-könyveket kínál – körülbelül 2700-at –, a megvásárolható magyar kiadványok száma alig néhány tucat.

Tegnap azonban mérföldkőhöz ért a cég és egyben a magyar e-könyv-kiadás: először fordult elő, hogy egy kereskedelmileg is nagy érdeklődésre számot tartó kötet egy időben jelent meg nyomtatásban és elektronikus formában. Az internetes boltban tegnap óta vásárolható meg Paulo Coelho Brida című új regénye, mely az Athenaeum kiadó gondozásában ugyancsak tegnap jelent meg papíron is. A nyomtatott könyv fogyasztói ára 2990 forint, míg a digitális kiadás 1000 forinttal olcsóbb. A kiadó az e-könyv-változathoz olyan extra tartalmat is ad, amit sehol máshol nem jelentetnek meg – közölték.

„Roppant érdekes lesz majd látni, hogy miként viselkedik a piacon a nyomtatott és a digitális kiadás egymás mellett. Ez online történelmi pillanat, ami bizonyára sok értékes tapasztalattal szolgál majd. Egy népszerű kiadvány alkalmas arra, hogy visszajelzést kapjunk a jelenlegi piac méretét illetően, másrészt az olvasók számára is bizonyíthatjuk, hogy a kiadók megtették az első lépéseket” – nyilatkozta Weiler Péter, az eKönyv Magyarország társügyvezetője

A cég egyben bejelentette: Popper Péter Sárkányok barlangja című utolsó könyve is egyszerre jelenik meg papíron és elektronikusan, a premiert a Saxum kiadó és az eKönyv Magyarország május 27-én tartja.

Az online boltban elérhető könyveket minden olyan olvasón lehet olvasni, amely támogatja az Adobe másolásvédelmi technológiáját és az EPUB formátumot. A cég azt ígéri, hogy az ekonyv.hu olvasószoftvere hamarosan elérhető lesz iPhone telefonra, iPod touchra és iPadre is, várhatóan a következő negyedévben pedig a kft. piacra dob egy wifis és SIM-kártyás kapcsolatot támogató e-könyv-olvasó készüléket is, a német fejlesztésű txtr-t. Ennek gyártója, a berlini székhelyű txtr GmbH biztosítja egyébként az áruház technikai hátterét is.

Azóta történt

Előzmények