A T-Mobile hálózatán lehet majd e-könyvet vásárolni

A Magyar Telekom és az eKönyv Magyarország Kft. az Ünnepi könyvhét alkalmából megállapodást írtak alá arról, hogy az elektronikus könyvvásárlást biztosító txtr platformon működő, néhány hónapon belül bevezetésre kerülő txtr 6” olvasóval a T-Mobile előfizetői a szolgáltató mobilhálózatán közvetlenül vásárolhatnak majd e-könyveket a www.ekonyv.hu oldalról. Az együttműködés értelmében az e-reader – melyre majd így GPRS/EDGE-kapcsolaton keresztül lehet DRM-mel védett e-könyveket letölteni – a T-Mobile és T-Home kínálatában is elérhető lesz.

A txtr 6” e-bookkal így a felhasználó a beépített SIM kártyának köszönhetően szabadon, vezeték nélkül csatlakozhat az ekonyv.hu webáruházhoz, ott vásárolhat, és a megvásárolt könyvet azonnal letöltheti a könyvolvasóra. A kötetek elektronikus kiadásai a nyomtatott változathoz képest akár 30 százalékkal olcsóbban vehetők meg, Esterházy Péter Esti című, az Ünnepi Könyvhét alkalmából megjelenő új munkája például 2490 forintért tölthető le.


A txtr könyvolvasó bemutatója (német nyelven)

A felek közti megállapodás értelmében a mobilkapcsolat használatáért az ügyfelet semmilyen költség nem terheli. A megvásárolt könyvek, újságok és dokumentumok ellenértéke szintén elektronikus úton, bankkártyás fizetéssel egyenlíthető ki. Az így kialakított üzleti modell keretében a txtr platformmal akár periodikák, könyvsorozatok és napilapok is elérhetők lesznek elektronikus formában.

A várhatóan ősszel forgalomba kerülő txtr 6” e-book 600x800 pixeles felbontású, e-ink Vizplex szürkeárnyalatos kijelzővel kerül forgalomba, amely a papírhoz hasonló megjelenést biztosít a tartalom (HTML, ePub, PDF, office, képek) megtekintésekor. A mindössze 300 grammos készülék magyar nyelvű menüvel, Linux-alapú szoftverrel, 128 MB-os memóriával kerül forgalomba. A készülék USB-n keresztül számítógéphez csatlakoztatható, de GPRS/EDGE-kapcsolatot is támogat.

Tavaly év végén a T-Home és a T-Mobile kísérleti jelleggel már próbálkozott e-book forgalmazásával, a kissé elavult eszköz internet-előfizetéssel 12 havi kamatmentes részletre is megvásárolható volt. A cégek közleménye szerint a készülék sikere visszaigazolta azokat a várakozásokat, amelyek a nemzetközi trendekkel összhangban a digitális tartalomfogyasztás gyors magyarországi térnyerését valószínűsítik. Azt, hogy hány darabot adtak el a Hanvon N516 márkajelű olvasóból, ugyanakkor nem árulták el.

Azóta történt

Előzmények