Magyar a tízmilliomodik Wikipedia-szócikk

Nicholas Hilliard

Nicholas Hilliard angol miniatúrafestő és aranyműves a múlt héten váratlan népszerűségre tett szert, de a kora újkori mester ezúttal nem a műveivel került a figyelem középpontjába, hanem annak köszönhetően, hogy róla szól a Wikipedia tízmilliomodik szócikke. Az életrajzot – derül ki a bárki által szerkeszthető internetes enciklopédiát fenntartó Wikimedia Alapítvány közleményéből – március 27-én magyar idő szerint hajnali 1 óra 7 perckor töltötték fel, történetesen a magyar nyelvű kiadásba.

A hirtelen ismertté vált anyag szerzője egy szegedi művelődéstörténész és könyvtáros, Pataki Márta, aki több mint egy éve önkéntese a magyar Wikipédiának: ez idő alatt több tucat önálló szócikket írt és több ezer másikhoz járult hozzá. „Mert sok diplomám van, s szerettem volna hasznosítani alkotói tehetségemet; korábban is, ha tehettem, írtam könyveket, cikkeket sajtótörténeti, nyomdatörténeti és helytörténeti témákban” – mondta el lapunknak, miért lett tavalyi nyugdíjazása után az enciklopédia lelkes szerzője. „Nagyon boldog vagyok, hogy a magyar Wikipédiában született meg a tízmilliomodik cikk, s hogy az eredeti cikket én írtam, az I. Erzsébet-kori Anglia kulturálisan egy csodálatos világ” – tette hozzá.

A jeles mérföldkőről beszámoló sajtóközlemény is szól arról, hogy az anyag magyar nyelven született, és szerzője Pataki volt. „Hihetetlen belegondolni, hogy az egykor csak angol nyelven létező Wikipedia mára több mint 250 nyelven érhető el. Tízmillió szócikk: amikor 2001-ben elindultunk, elképzelni sem mertük volna, hogy ilyen gyorsan eljutunk ideáig. Ez az önkéntesek fantasztikus elhivatottságának bizonyítéka szerte a világon” – lelkendezett az esemény kapcsán kiadott kommünikében Jimmy Wales, az enciklopédia ötletgazdája.

Pataki Mártából aligha hiányzik az elhivatottság. Mint mondja: egyéb munkái miatt nem tud annyi időt foglalkozni az enciklopédiával, mint szeretné, „de azért a Wikipédián folyamatosan ott voltam, s mindig írtam cikket, s mindig szívből, odaadással, a létező autentikus források felkutatásával.”

Az egyetemi évei alatt többek között Bálint Sándor és Szauder József előadásait is hallgató Pataki szerint az internetes enciklopédia az esetleges hibái ellenére is fontos forrás. „Nagyon tisztelem az angolszász, a francia, az európai és természetesen a magyar kulturális emlékeket, s hogy ezt kifejezzem, csak itt, a Wikipédián állt módomban, sehol máshol nem. A Wikipédia mindenki számára hozzáférhető, közkincs, szolgálja a közművelődést, miközben teret enged a hochkultúra vagy az egzotikus kultúra terjesztésének is. Persze, hogy a wikisek is tévednek, de a mindenkori felhasználónak is dolga, hogy az információkat egybevesse” – mondja.

Mi pedig gratulálunk neki és a ma már több mint 91 ezer szócikket tartalmazó magyar Wikipédiának.

Azóta történt

Előzmények