Linuxos forradalmárrá lett a szoftverkalóz tanár


Ponoszov a bíróság előtt
(Cnews.ru)

Felmondott a munkahelyén, és a nyílt forráskódú szoftverek lobbistája lett az az orosz (volt) iskolaigazgató, akit illegális Windowsok telepítése miatt citáltak bíróság elé tavaly. Az esetet akkoriban nagy érdeklődés övezte, ami részben annak is köszönhető volt, hogy a helyi média Alekszandr Ponoszovot egy a Microsoft ellen jogos igazáért küzdő népmesei hősként mutatta be. Amint akkor lapunk is beszámolt róla, az ügy hullámai egészen magasra csaptak: a fejleményeket nem hagyta szó nélkül Vlagyimir Putyin orosz elnök sem, Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár pedig nyílt levélben kérte Bill Gates személyes közbeavatkozását a tanár meghurcolásának leállítása érdekében.

Hirdetés

Az ügyészség azért kezdeményezte az eljárást, mert az Urál hegységben lévő permi körzet egy falujában tanító Ponoszov – amint állították – kalóz Windowsokat és Office-t futtatott az iskola számítógépein, amivel 266 000 rubelt – nagyjából 1 970 000 forintot – vett ki a Microsoft zsebéből. A direktor azzal védekezett, hogy a 12 új számítógépre az operációs rendszer már a vásárláskor telepítve volt, és ő nem is sejtette, hogy illegális példányokról van szó; végül 5000 rubeles bírságot szabtak ki rá.

Megvilágosodott

Amint az orosz CNews tudósításából kiderül, Ponoszov az azóta eltelt időben a nyílt forrású szoftverek elkötelezett hívévé vált. A lapnak elmesélte, hogy nemcsak ő használ ma már Linuxot, de számos ismerősét – sőt a helyi lelkészt – is meggyőzte a váltásról. Lelkesedése (melynek felkeltésében szerepe lehetett a népszerűségében lehetőséget szimatoló és vele szövetkező helyi Linux-disztribútoroknak is) nagyobb célok elérésére sarkallta: a hónap elején lemondott iskolaigazgatói posztjáról, és – amint tegnap hivatalosan is bejelentette – egy lobbiszervezetet alapított, amelynek célja a nyílt forrású megoldások elterjesztése és népszerűsítése.

A mozgalom nem csupán érdemei miatt száll síkra az open source mellett, hanem azért is, mert a kereskedelmi szoftverek mellőzésével csökkenteni lehet Oroszország függését a Microsofthoz hasonló amerikai megavállalatoktól. „A nyugati kereskedelmi szoftverekre hagyatkozunk, ami veszélyt jelent számunkra, hiszen így elveszítjük a függetlenségünket. Hogy III. Sándor cárt idézzem: Oroszországnak két szövetségese van csupán: a hadserege és a flottája” – foglalta össze szervezete, a Szabad Technológiák Oroszországi Központja harcos ideológiáját Ponoszov, aki az ügyet a parlament elé tervezi vinni.

Az egykori direktor egyébként nem hagyja annyiban az őt elmarasztaló bírósági ítéletet sem, és február második felében fellebbezést akar benyújtani az orosz legfelsőbb bírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához is. Mint mondja: az utóbbi időben amúgy is megszaporodtak az övéhez hasonló esetek Oroszországban. Az általa gyűjtött adatok szerint az elmúlt másfél évben csak a permi körzetben 18 esetben indult eljárás illegális szoftverhasználat miatt tanárok ellen.

Azóta történt

Előzmények