Az IBM „Microsoft-mentes” számítógépeket terjeszt Kelet-Európában

Hirdetés

A hannoveri CeBIT kiállításon az IBM fontos bejelentést tett: a cég lengyel és osztrák partnerekkel együttműködve a jövőben „Microsoft-mentes” számítógépeket fog kínálni a kelet-európai fogyasztóknak.

A cég mai közleménye szerint a Red Hat termékeit Ausztriában és Lengyelországban terjesztő VDEL-disztribútorral történt megegyezést követően, valamint az LX Polska nevű cég közreműködésével a csoport igyekszik kiszolgálni azt az igényt, mely a piackutatások szerint Oroszországban támadt fel a Linuxszal ellátott számítógépek iránt (például az orosz Védelmi Minisztérium, az állami légitársaság, az Aeroflot, valamint a magánkézben lévő Alfa Bank is nyílt forráskódú rendszert szeretne). Ezekre a számítógépekre az IBM ingyenes Lotus Symphony irodai szoftvercsomagját is telepítik majd. A megállapodás értelmében a hardvert az osztrák és a lengyel cégek biztosítják. A cégek tervei szerint az Open Referent nevű rendszert feleannyiért tudják majd adni, mint a Microsoft a saját, hasonló jellegű termékeit.

A Reuters híradása szűkszavú és némileg enigmatikus. A rövid szövegből arra lehet következtetni, hogy – bár Kelet-Európát emlegetnek kereskedelmi célpontként – elsősorban a dinamikusan fejlődő orosz piac jelenti fő csapás irányát, ahol valójában még nem piacvezető a Microsoft – bár gőzerővel dolgoznak, és sorra írják alá az együttműködési szerződéseket –, illetve a piaci helyzet még nem stabilizálódott, ezért feltehetően az IBM lát még esélyt arra, hogy legalábbis egyenrangú helyzetet legyenek képesek kiharcolni a redmondi óriással szemben.

Azóta történt

Előzmények