Linux és a DVD? Igen!

A DVD kódolás feltörésével lehetőség nyílt arra, hogy szabad forráskódú szoftverrel is le lehessen játszani a DVD-ket. Mára ez a vízió valósággá vált.Nézzük, hogy Linux alatt mi szükséges a DVD lejátszáshoz!

Először is, egy gyors gép, majd egy viszonylag új kernel. (2.4.2 ajánlott, de a 2.2.x szériával sincs probléma.) A kernelben benne kell lennie a CD (DVD) támogatásnak, ( IDE eszköz esetében ajánlott a (U)DMA mód engedélyezése)- illetve a teljesítmény növelésének érdekében - a MTRR (Memory Type Range Register) támogatásnak. (A két optimalizáció meglétét a hdparm /dev/hdx illetve a cat /proc/mtrr paranccsal ellenőrizhetjük.)
Majd hozzunk létre egy /dev/dvd linket a /dev/hdX (X=a..d) eszközre, mivel a lejátszók általában ilyen néven keresik a DVD-t. (ln -s /dev/dvd /dev/hdX)

A DVD lejátszáshoz szükségünk van egy DVD lejátszó programra is. Ez lehet például a Xine (www.linuxvideo.org), a LinDVD (www.lindvd.org), a VideoLAN (www.videolan.org), vagy az Open Media System (www.linuxvideo.org).
A DVD-k dekódolásához kell még a DeCCS könyvtár is (www.linuxvideo.org/oms/data/libccs-0.1.0.tar.gz), illetve a lejátszók és a libccsközötti kapcsolat biztosítására DeCCS pluginok. (A Xine esetében ezek megtalálhatók a xine.cjb.net címen.)
Ha ezek megvannak, akkor a Linuxunk készen áll a DVD lejátszásra.

Azóta történt