Viharok Linus Torvalds körül

A kiváló képességű informatikus magánemberi és szakemberi viselkedése már rég sokakat hergel, talán most jött el az idő a változtatásra.

Az IT-szakmában közismert, hogy a Linux OS atyja, Linus Torvalds „igen nehéz ember”, sajátos, nyers viselkedési stílusa, időnként teljesen gátlástalan megnyilatkozásai sok haragost szereztek már neki – igaz, nagyon sok rajongót is.

Ezért némiképp meglepő, hogy az LKML levelezőlista oldalán vasárnap megjelent egy levél, melynek lényege, hogy bocsánatot kér az évek óta folytatott faragatlan viselkedéséért, és bejelentette, hogy ideiglenesen visszavonul a – mindeddig teljhatalmú – kernelfejlesztéstől, hogy átgondolja: hogyan lehetne jobban csinálni, miképp kerülhetne jobb viszonyba a fejlesztői közösséggel.

Torvalds megszólalásának és döntésének motivációja nem igazán világos, találgatások szerint talán betelt a pohár, amikor Linus a rendes évi fejlesztői konferencia idejére – melyet a kanadai Vancouverbe hirdettek meg – Skóciába szervezett magának vakációt – így hosszas hezitálás után az utolsó pillanatokban áttették a konferenciát Skóciába, Edinburgh-ba.

És ez még nem elég. Mindezzel párhuzamosan a Linux fejlesztői közössége bevezetett egy magatartási kódexet is – lecserélve ezzel a korábbi előírást, melynek a neve „konfliktuskezelő kódex” volt. Az új kódex lényege, hogy a Linux kódjának a minősége a legelső szempont minden fejlesztő számára, akiknek pozitívan, professzionálisan, barátságosan és elfogadóan kell egymással bánniuk.

Azóta történt

Előzmények