Rekordbírság az LCD-gyártókra – a Samsung megúszta

A világ három nagy LCD-képernyőgyártóját bűnösnek mondták ki kartellezésben, s így a Sharpot, az LG-t és a Chunghwa Picture Tubest arra kötelezték, hogy összesen 585 millió dolláros bírságot fizessenek.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium határozatában kimondta, hogy a három cég megállapodott az árakban, és így a fogyasztóknak a mobiltelefonokba, a laptopokba és a monitorokba szerelt képernyőkért jelentősen magasabb árakat kellett fizetniük a 2006-ban 70 milliárd dolláros LCD-piacon, mint azt a piaci körülmények megkövetelték volna. Az árfelhajtó kartell sok más cég gyártmányai mellett leginkább az Apple iPod-jait, a Motorola Razr termékét, illetve a Dell számítógépeit drágította meg.

A dél-koreai LG az amerikaiak által valaha kiszabott második legnagyobb méretű büntetést fogja fizetni, 400 millió dollárt, a japán Sharpra 120 millió, a tajvani Chughwára 65 millió jut. Eddig mindössze a Sharp adott ki közleményt az üggyel kapcsolatban – ők gyakorlatilag csöndes belenyugvással vették tudomásul a döntést, és „megígérték, hogy jók lesznek a jövőben”.

A Wall Street Journal értesülései szerint annak idején szóba került még a legnagyobb gyártó, a Samsung neve is az ügyben, ám – meg nem erősített információk szerint – a cég a 2006-ban megindult kartellvizsgálat során, miután ők is idézést kaptak, együttműködött az amerikai hatóságokkal – talán ennek köszönhető, hogy ők most „kimaradtak a szórásból”. A találgatások szerint ez abból fakadhat, hogy az amerikai szövetségi törvények szerint az az érintett cég, amelyik elsőként szolgáltat bizonyítékot egy trösztellenes eljárásban, mentesül a következmények alól. (Emlékszünk még Jancsó Miklós Szegénylegények című filmjére: „Én kérem mentesülök…”; már ha találok olyat, aki nálam többet ölt…)

A feltételezések szerint a kartell nagy mérete és kiterjedtsége miatt várható, hogy nem csak az Egyesült Államokban indul hasonló eljárás.

Azóta történt

Előzmények