Legyilkolta egyes Surface notebookjainak teljesítményét a Microsoft

A Surface 6 Pro és Surface Book 2 notebookok felhasználói az utóbbi időben esetlegesen furcsán lassú működésre figyelhettek fel, amelyre vonatkozóan számos bejegyzés született az egyes fórumokban. Magát a problémát röviden úgy lehet leírni, hogy a processzor egyszerűen visszaveszi az órajelét, méghozzá legrosszabb esetben akár 400 MHz-re. A Microsoft a TechRepublic kérdései reagálva elismerte a panaszok, illetve a hiba létezését, és dolgoznak is egy javításon, amely firmware frissítés formájában érkezik majd.

Az érintett felhasználók visszajelzései eléggé vegyesek, úgy néz ki, hogy a hibát nem lehet egyértelműen előidézni, valakinél bizonyos használati mód, másnál egyes programok váltják ki. Az viszont biztos, hogy a ThrottleStop applikáció bevetésével a gond felszámolható. Utóbbi alkalmazásban ugyanis le lehet tiltani egy specifikus, BD PROCHOT nevű utasítást a gépekbe épített Intel processzorokban.

A bidirectional processor hot egy kétirányú vezérlési operáció, amely által a processzor képes megakadályozni a saját túlmelegedését. Amennyiben túl magas a hőmérséklet, akkor tulajdonképpen utasítja magát a rendszer, hogy vegye vissza az órajelet, ezzel csökkentve a fogyasztást, így vissza tud hűlni a megfelelő szintre. Mindemellett a BD PROCHOT használható más hardverkomponens által is. Ha például a grafikus vezérlő szintén túlmelegedést észlelet, akkor saját magára vonatkozó beavatkozás előtt megkérheti a központi processzort, hogy vegye vissza az órajeleit, így próbálva csökkenteni a grafikus vezérlő terhelésén. Persze előfordulhat, hogy ez nem elég, ilyenkor jönnek a további lépések, viszont a lényeg az, hogy a BD PROCHOT utasításon keresztül befolyásolni lehet a processzor működését, hogy a túlmelegedést kezelhető legyen.

Manapság a notebookokban már a burkolaton is vannak hődiódák, így a tesztelés során tipikusan melegnek tűnő vázrész hőmérsékletét is lehet mérni, és a rendszer egy adott határérték átlépése után szintén kérvényezheti a BD PROCHOT utasításon keresztüli beavatkozást. Emiatt nehéz meghatározni, hogy a fenti problémát mi okozza az érintett notebookoknál, de valószínű, hogy valamelyik komponens egyszerűen feleslegesen kéri meg a processzort arra, hogy visszavegye az órajelét, és a ThrottleStop ezért tud segíteni a gondon, hiszen kikapcsolja a BD PROCHOT hatását. Ez azonban némileg rizikós, ugyanis hiába van a hardverekben további védvonal a túlmelegedés okozta meghibásodás elkerülésére, ezek gyakorlatilag teljes és azonnali leállást eredményeznek, vagyis lényegesen kellemetlenebb a hatásuk, mint a teljesítmény lassításának. Emiatt talán érdemesebb megvárni a Microsoft javítását.