Megvan az első MMS-vírus

Hirdetés

Az F-Secure szakemberei március 7-én délután észlelték az első MMS vírust, a Commwarriort. A Symbian Series 60 operációs rendszeren futó mobil készülékeket, azaz az ún. intelligens mobiltelefonokat fenyegeti a vírus. A Commwarrior a mobilkészülék telefonkönyvében szereplő telefonszámokra és e-mail címekre véletlenszerűen multimédiás üzeneteket (MMS-eket) küld, ami által megsokszorozhatja a gyanútlan felhasználó telefonszámláját. A vírus – a tavaly detektált Cabirhoz hasonlóan – Bluetooth kapcsolaton keresztül is terjed, aminek következtében a készülék akkumulátora a szokásosnál lényegesen gyorsabban merül le.

„Bár a vírus szabadon terjed, eddig még kevés bejelentést kaptunk, és ebből arra következtetünk, hogy helyzet egyelőre nem kritikus” – mondta el Antti Vihavainen, az F-Secure mobil megoldások üzletágának vezetője. „Ne feledjük viszont, hogy az MMS-ek küldése óriási telefonszámlát eredményezhet, ezért nagyon kell figyelnünk arra, hogy mit installálunk a készülékünkre. A jelenleg létező mobilvírusok terjedéséhez szükséges a felhasználók engedélye, ezért egyelőre csupán józan ésszel is megelőzhetjük a károkozók terjedését” – tette hozzá Antti Vihavainen.

Eddig két variánsát azonosították a vírusnak. A Commwarrior feltehetően Oroszországból származik, mivel egy orosz nyelvű üzenetet tartalmaz.

Azóta történt

Előzmények