Lassul a Google

Bár összességében a számok jobbak voltak a Wall Street által vártnál, enyhén lefelé mozdult el tegnap a Google részvényeinek árfolyama az első negyedéves jelentés publikálását követően. Tény: az internetvállalat sem immúnis a gazdasági válság negatív hatásaira, és mostani növekedése a korábbi években megszokott rakétasebességtől elmaradt. „Nincs recesszióbiztos vállalat, magától értetődő, hogy a Google is megérzi a válságot” – mondta Eric Schmidt vezérigazgató.

A januártól március végéig tartó három hónapban az árbevétel 5,5 milliárd dollár volt, csupán 6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A vállalat 2004-es tőzsdei bevezetése óta ez volt az első alkalom, hogy az éves növekedés százalékos mértéke nem volt két számjegyű. Ahogy eddig arra sem volt még példa, hogy egyik negyedévről a másikra csökkenjen a forgalom: márpedig a tavalyi negyedik trimesztert 5,7 milliárd dollár árbevétellel zárta a Google.

A nettó – partnerekkel nem megosztott árbevétel – 4,07 milliárd dollár volt, a nyereség pedig 1,42 milliárd, 8,9 százalékkal több, mint egy éve. A szakértők az első mutató esetében valamivel jobb, a második esetében valamivel gyengébb számot vártak.

A Google más, javarészt hirdetésekből élő vállalatokhoz képest relatíve erős  pénzügyi teljesítménye a tavaly nyáron kinevezett új pénzügyi vezérigazgató, Patrick Pichette által bevezetett költségcsökkentő lépéseknek is köszönhető. A vállalat többek között a története  során először bocsátott el dolgozókat, és jelentősen visszafogta a beruházásokra fordított összegeket. Az első negyedévben a működés költségeit így 1,52 milliárd dollárra tudták visszahúzni – ez 8 százalékkal kevesebb, mint három hónappal korábban.

Pichette most hangsúlyozta, hogy nem terveznek további leépítést, sőt folyamatosan vesznek fel mérnököket.

Azóta történt

Előzmények