Koszovói hackerek támadják a szerb állami honlapokat

Újabb támadást hajtottak végre a koszovói hackerek szerb politikai intézmények hivatalos honlapjai ellen. Ezúttal a szerb parlamentet vették célba – olvasható a Vajdaság MA magyar nyelvű portál hírében. Szerbiában már ismerik azt az oldalt, amelyet a hackerek helyeznek el a feltört szerb honlapokon: fekete alapon nagy betűkkel a Koszovó Köztársaság felirat látható, ezen kívül az ország zászlaja, térképe és hat fehér csillag található. Az oldal alján pedig ott virít az aláírás: Kosovo Hackers Group.

A szerb internetes oldalakat általában egy óránál tovább nem tudják blokkolni. Így volt ez a szerb parlament, a Szkupstina honlapjával is, előtte pedig a szerb hadseregével is.

A távközlési minisztérium elejét kívánja venni az állami intézmények elleni támadásoknak, és rövidesen szakembereket bíz meg a honlapok biztonságának javításával. Egy átfogó védekező rendszer kidolgozását tervezik.

Az ilyen behatolások nagyobb károkat nem okoznak, hiszen a szerverekről visszaállítható a honlapok korábbi állapota. Ám tény, hogy a szerb állami intézmények oldalain megjelenő feliratok irritálják a közvéleményt – amely ezt újabb vereségként élheti át –, s amely azt is számon kérheti a kormánytól, hogy az illetékesek miért nem gondoskodnak az intézmények internetes biztonságáról.

Azóta történt

Előzmények