Komolyan felvetődött a briteknél az ARM felvásárlásának meglékelése

Az akvizíció nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, és ezen végleg elbukhat az üzlet.

Még áprilisban írtunk arról, hogy a befékezi az ARM felvásárlását az Egyesült Királyság, ugyanis a kormány ki akarta vizsgálni, hogy az akvizíció nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e. A Bloomberg friss riportja szerint az Egyesült Királyság versenyhatóságaként működő CMA (Competition and Markets Authority) július végén leadta az értékelését, és ez olyan megállapításokat tartalmaz, amelyek alapján az üzlet megvalósulása potenciálisan nemzetbiztonsági kockázatként van értékelve.

A Bloomberg a saját forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy az Egyesült Királyság jelenleg az akvizíció elutasítása mellett van, és a korábbinál mélyebb kivizsgálást fontolgatnak a várható hatásokról. Utóbbival az az elsődleges probléma, hogy nagyon sokáig eltarthat, miközben a 2022-es esztendő márciusában lejáró akvizíciós határidő csak szeptemberig hosszabbítható meg az ARM és az NVIDIA megállapodása alapján. Ezután bármelyik fél felmondhatja az üzletet, méghozzá büntetés nélkül.

Az Egyesült Királyság miniszterelnökének személye sem igazán kedvez az üzlet megvalósulásának. Boris Johnson stratégiájává vált a kritikus infrastruktúra védelme, miután Donald Trump, az Egyesült Államok korábbi elnöke elkezdte erőteljesen használni az USA technológiáit egy Kína elleni kereskedelmi háborúban. Ilyen szempontból az aktuális helyzet merőben más, mint amikor a SoftBank vásárolta fel az ARM-ot még 2016-ban, hiszen ma már nagyon is reális lehetőségként értékelendő az a kérdés, hogy a brit technológiákat egy másik ország később felhasználhatja-e a britek ellen kereskedelmi fegyverként.

Az még nem látható, hogy az üzlet végül megvalósul-e, vagy sem, de ha a felvásárlás esetlegesen elbukik, akkor a SoftBank következő lépése az elsődleges részvénykibocsátás lehet. Lényeges megemlíteni, hogy az akvizíció költsége zömében a felvásárlót terheli. Ha például jövő szeptemberig nincs döntés az engedélyekről, és a SoftBank végül egyoldalúan eláll az üzlettől, akkor nem kell visszafizetniük azt a kétmilliárd dollárt, amit az NVIDIA az ARM zavartalan működésére biztosít az átmeneti időszakban.

Azóta történt