Kitört a konzolháború: piacon az Xbox 360

A Microsoft ma – helyi idő szerint éjfélkor – megkezdte Xbox 360 nevű játékkonzoljának forgalmazását az Egyesült Államokban. A gépet árusító boltok előtt több százan éjszakáztak az esőben a rendkívüli nyitásra várva, hogy az elsők között vihessék haza az új generációs modellek közül elsőként piacra kerülő Microsoft-masinát. Elsők azonban így sem lehettek, a szoftvervállalat ugyanis a Los Angelestől 60 kilométernyire fekvő Palmdale-ben – egy sivatagi hangárban – már vasárnap óta vendégül látott 3500 kiválasztott fanatikust egy nagy játékdzsemborira. Ők már hétfő este, néhány órával a hivatalos kereskedelmi premier előtt boldog Xbox 360-tulajdonosok voltak.

Bill Gates Microsoft-elnök is részt vett a kiskereskedelmi nyitányon: Seattle-ben egy Best Buy bolt előtt rázott kezet az ott összegyűlt vásárlók egy csoportjával, majd összemérte tudását egy fiatallal a Project Gotham Racing 3 autós játékban. Gates ugyan vesztett, de azt ígérte: a konzol harmadik generációs változatának megjelenéséig kikupálja virtuális vezetési tudását.




Az Xbox 360 két változatban vásárolható meg. Az alapcsomag ára 299 dollár, ez azonban nem tartalmazza a korábbi Xbox-játékokkal való kompatibilitáshoz elengedhetetlen külső merevlemezt, mely a 399 dollárért kínált másik csomag része – egy vezeték nélküli vezérlővel egyetemben. A Reuters beszámolója szerint a korai vásárlók szinte mindegyike az utóbbit vásárolta volna, ha a készletek nem fogytak volna ki röviddel a nyitást követően.

Generációs csata

Amint arról beszámoltunk, a Microsoft 2,75–3 millió Xbox 360 konzol eladását tervezi a játékgép premierjét követő három hónapban. Ez egyáltalán nem számítana rossz indulásnak a következő generációs játékkonzolok versenyében, ám elemzők szerint még így is csupán visszafogott optimizmust tükröznek a közzétett számok. Főként azért, mert az ünnepi szezonban nem lesz versenytársa a készüléknek, hiszen mind a Sony, mind pedig a Nintendo csak jövőre készül el a maga új játékgépével. A vállalat a júniusban véget érő üzleti évre 4,5–5,5 millió Xbox 360 eladását tervezi. Várakozásai szerint az első három hónapban a vásárlók mintegy 1,5 milliárd dollárt költenek majd a gépre, játékokra és kiegészítőkre.

Az egyesült államokbeli premiert követően december 2-től Európában, december 10-től pedig Japánban is megjelenik a konzol. A bemutatóra nagyjából 20 új játékot kínál a Microsoft, de ez a szám még az év végéig felkúszik 25–40-re – ígérik. Az Xbox 360 három szerződéses elektronikai gyártó, a Flextronics, a Wistron és a Celestica üzemeiben készül.

Azóta történt

Előzmények