Xbox 360: a boltokban december 2-án

Hirdetés

A Microsoft tegnap nyilvánosságra hozta új játékkonzolja, az Xbox 360 piaci bemutatkozásának menetrendjét. A gép elsőként az Egyesült Államokban lesz megvásárolható, november 22-től, majd Európában december 2-től, Japánban pedig december 10-én kerül a boltokba. Mégpedig a tervek szerint két változatban: az alapgép ára 299 dollár lesz, míg a 20 gigabájtos külső merevlemezzel és vezeték nélküli vezérlővel szállított csomagért 399 dollárt kérnek majd. A premierre 15–20 új játékot kínál majd a Microsoft, de ez a szám még az év végéig felkúszik 25–40-re – ígérik.

Az időzítés – az USA-ban a hálaadási, míg Európában a karácsonyi bevásárlási szezon előtt megjelenés – azért különösen fontos a szoftvervállalat számára, mert így jelentős helyzeti előnyre tehet szert riválisaival, az új konzoljaikat csak jövő tavasszal bemutató Nintendóval és a videojáték-piacot toronymagasan vezető Sonyval szemben. A cég ezúttal a piacvezető szerep elérését tűzte ki célul, és nem tervezi elkövetni ugyanazokat a hibákat, mint az első Xbox piacra dobásakor. Így a japán debüt idején már elérhetőek lesznek a helyi közönség ízléséhez szabott játékok is, többek között a Final Fantasy XI.

Elemzők szerint ugyanakkor a japán piac meghódításához mindez édeskevés lesz, a Microsoft örülhet, ha a dobogó legalsó fokán helyet foglaló Nintendót meg tudja előzni a szigetországban, ahol az első Xboxból mindössze 470 000 darab fogyott, miközben a PlayStation 2-ből 18,1, a GameCube-ból pedig 3,8 millió.

A Microsoft azt egyelőre nem közölte, hogy hány gépet készít elő a karácsonyi szezonra. Elemzők úgy becsülik, hogy a premier idejére legalább 2 millió konzolt szállítanak le az amerikai és az európai boltokba.

Azóta történt