Kinek ad ki adatokat az eBay, és miért?

Az eBay internetes aukciós cég ellen Nagy-Britanniában vizsgálat indul, mert az adatvédelmi törvény megsértésével vádolják. A feljelentést az angliai székhelyű Privacy International jogvédő csoport tette meg. A brit adatvédelmi biztos hivatala (ICO) a hozzá érkezett panaszok alapján kezdeményezi az eljárást. A vállalatot kétszeres jogsértéssel vádolják: egyrészt azzal, hogy ügyfelei személyes adatait harmadik félnek adta át; másrészt pedig azzal, hogy megakadályozza felhasználóit abban, hogy adataikat töröljék az eBay rendszeréből.

Az 1998-as brit adatvédelmi törvény szerint az ilyen típusú kereskedelmi társaságoknak lehetővé kell tenniük, hogy ügyfeleik szabadon törölhessék a vállalat számára átadott személyes adataikat. Az ICO szerda este erősítette meg, hogy helyt adtak a vizsgálati kérelemnek: „Megkaptuk a Privacy International panaszát, s utánajárunk az ügynek. Az ICO véresen komolyan veszi a magánszemélyek adtainak biztonságát, mihamarabb felvesszük a kapcsolatot az eBay vezetőivel” – mondta szóvivőjük. Amennyiben az ICO megindítja a hivatalos vizsgálatot, akkor az eBay bírósági tárgyalás elé néz, melynek végén súlyos bírság várhat rá, vagy pedig adatkezelési eljárásának átalakítására kötelezhetik.

A Nagy-Britanniában több mint 10 millió felhasználóval rendelkező eBay közleményében a vádakra válaszul azt állította, hogy a náluk regisztrált ügyfelek szabadon törölhetik adataikat, s a cég ezeket csakis azoknak a hivatalos szerveknek adja ki, akiket a törvény erre a kérésre feljogosít. „Az eBay felhasználóinak biztonságát és adataik titkosságát igen komolyan veszi” – áll a közleményben.

A jogvédők elvárják a felhasználóik személyes adatait kezelő vállalkozásoktól, hogy a birtokukba került információkat (beleértve azok használati történetét is) ügyfeleik gond nélkül törölhessék. „Saját adataink törlésének joga a központi eleme a titkosságnak és az adatvédelemnek” – nyilatkozta Simon Davies, a Privacy International vezetője. Felhívta a figyelmet arra, hogy az interneten létrehozott adatlapok gyakran feleslegessé válnak, s ha a felhasználó nem tudja őket törölni, akkor nagymértékben megnő a kockázata annak, hogy adatait ellopják, s visszaélnek velük. Bár most csak az eBay ellen kérték az eljárás megindítását, a szervezet szerint sok más, hasonlóan nagy ügyfélkörrel rendelkező, forgalmas weboldalakat üzemeltető vállalkozás sem teszi lehetővé az adattörlést. A Privacy International minden ilyen jogsértés ellen fel kíván lépni, s mostani kezdeményezésük is azt szolgálja, hogy az ilyen esetekben minél hatékonyabban intézkedhessenek.

A feltételezések szerint az eBay azért osztotta meg felhasználóinak adatait egy harmadik féllel, mert kampányt folytatnak a hamisított áruk terjesztői ellen, ám az nem világos, hogy ezt pontosan miképpen is csinálják. Az ICO azt fogja vizsgálni, hogy a több mint 10 000 felhasználót érintő adatmegosztás milyen módon zajlott le, milyen típusú adatok kerültek ki az eBay adatbázisából, s kik kapták meg ezeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények