Zöld utat kaptak a kínai domének

Hirdetés

Az internet infrastruktúráját felügyelő ICANN a múlt héten Brüsszelben tartott ülésén határozott három, kínai írásjelekkel írt felsőszintű domén bevezetéséről. A döntéssel Kína, Hongkong és Tajvan kapja meg saját országkódját, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az e tartományokba tartozó weboldalak címeit a jövőben teljes egészében kínai írásjelekkel lehet majd leírni és begépelni. A nemzetközi országkódot aktiválását a szervezet idén májusban indította el, akkor elsőként három arab nyelvű végződés (Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek arabul írt országkódjai) számára adott zöld utat.

A most elfogadott országkódok:
Kína: .中国 és .中國
Hongkong: .香港
Tajvan: .台灣 és .台湾

Amint azt többször megírtuk: nem latin betűs – egészen pontosan az angol ábécé 26 betűje mellett más karaktereket is használó – doménnevek regisztrálására már 2004 óta van lehetőség; Magyarországon is ekkortól lehet ékezetes betűkből álló webcímeket lefoglalni, a végződések – ilyen a .com vagy a .hu – azonban korábban csak az eredeti angol változatban éltek. Ez magától értetődő módon számos nyelvterületen kényelmetlenné tette a böngészést, és milliárdokat zárt el az internettől. Például a héber vagy arab anyanyelvűeknek e kevert rendszerben jobbról balra kell begépelnie az URL egyik részét, a másikat meg – angol karakterekkel – balról jobbra.

Első lépésben az ICANN az ún. nemzeti domének vagy más néven országkódok (mint amilyen a Magyarországnak járó .hu) esetében biztosítja a nem latin betűs írások használatát, tehát a bábeli nyitás egyelőre nem terjed ki az egyéb felsőszintű doménekre, mint amilyen a .com, .org vagy a .gov. A kínai végződések bevezetése kapcsán a szervezet elnöke, Rod Beckstrom azt mondta: mivel a világ népességének egyötöde kínai nyelven beszél, körülbelül egymilliárd ember előtt nyithatja meg a lépés az internetet.

A szervezet közleménye szerint további 20 nemzeti nyelven írt végződés élesítése várható a közeli jövőben.

Azóta történt

Előzmények