Kínai kézbe kerülhet a Siemens mobilüzletága

A telekommunikációs ágazatban érdekelt kínai ZTE a Siemens vergődő mobilüzletágának megvásárlási feltételiről tájékozódik – írja a WirtschaftsWoche. A kiszivárgott hírek szerint a kínaiak már könyvvizsgálókat is bevontak a folyamatban lévő gazdasági elemzésbe.

A ZTE, amely mindeddig csak a kínai piacon értékesítette mobiltelefonjait, egyike Kína legnagyobb telekommunikációs vállalatainak, jegyzik a hongkongi és a kínai tőzsdén is. Portfóliója ugyanakkor nem csupán mobiltelefonokból áll, hanem a vezetékes, mobil, optikai és egyéb hálózatok infrastruktúráját is tartalmazza. A vállalat hazánkban sem ismeretlen, nevével – melyről ma még inkább a zalaegerszegi futballklub ugrik be – többek között az Invitellel kötött modemszerződés és az UMTS-tender kapcsán találkozhattunk.

Régóta ismert, hogy a Siemens mobilüzletága válságban van. A vállalat vezetése által mérlegelt négy megoldási lehetőség: a felszámolás, az értékesítés, az átszervezés vagy partnerek bevonása. A Siemensnek napi 1 millió euró veszteséget hozó divíziót a költségek csökkentését célzó programokkal – többek között tavaly szóba került a magyarországi gyártás lehetősége is – és új készülékek piacra dobásával igyekeznek szinten tartani, de a cég bevallottan erős lemaradásban van a harmadik generációs (3G) mobilkészülékek bevezetésével. A részleg válságát a cég versenyképtelenségével magyarázzák az elemzők, azt állítják, hogy a német vállalatóriás képtelen felvenni a versenyt a konkurens megoldásokkal az innovációk és fejlesztések terén.

Azóta történt

Előzmények