Rekordnegyedévet zártak a mobilgyártók

Hirdetés

A tavalyi negyedik negyedévben 194,3 millió mobilkészüléket adtak el világszerte, ami nem kevesebb, mint 18,1 százalékos növekedést jelent az előző három hónaphoz képest – derül ki az IDC piackutató negyedéves jelentéséből. A múlt év egészében 664,5 millió készüléket adtak el, 29,3 százalékkal többet, mint 2003-ban. A negyedik negyedév legnagyobb nyertese a finn Nokia és az egyesült államokbeli Motorola, amelyek visszaszerezték korábban elvesztett piaci részesedésüket. A Nokia jelentősen növelte készülékkínálatát és csökkentette árait, ami az eladások 28,6 százalékos negyedéves szintű növekedéséhez vezetett és ismét 30 százalék fölé tornászta a cég globális piaci részesedését. Az egész ágazatban továbbgyűrűző árcsökkentés azonban a negyedéves nyereség visszaeséséhez vezetett.

A Motorola ugyancsak növelte készülékválasztékát: több mint húsz új típust dobott piacra, aminek következtében a negyedév folyamán 36,5 százalékkal nőttek eladásai. Ezzel megerősítette második helyét, növelve előnyét a dél-koreai Samsunggal szemben, amely 21,1 millióval kevesebb készüléket adott el, mint a harmadik negyedévben, így piaci részesedése is csökkent. A Samsung esetében az elemzők szerint az ütött vissza, hogy túlságosan háttérbe szorította az egyszerűbb készülékeket, márpedig a karácsonyi szezonban főként az olcsóbb tömegtermékekkel lehet aratni. Az ugyancsak dél-koreai LG Electronics azonban a negyedik negyedévben is folytatta az előretörést: 17,8 százalékkal több készüléket adott el, mint a harmadik negyedévben és sikerült megelőznie a német Siemenst, amelynek kissé csökkent a piaci részesedése.

Idén a gyártók nem számíthatnak ilyen jó évre az értékesítés terén, amely globálisan csak 7 százalékkal emelkedik – állítják a Strategy Analytics piackutató elemzői. Ez a verseny további éleződését eredményezi, és ha az árak a tavalyihoz hasonlóan idén is 5-10 százalékkal csökkennek, akkor az ágazat nem számíthat az árbevétel és nyereség együttes növekedésére.

Azóta történt

Előzmények