Kínában a kommunisták pártutasításra blogolnak


A Beijing News jelentése szerint körülbelül húsz kínai tisztviselő nyitott blogot, miután Kommunista Párt helyi vezetőjétől kifejezett bátorítást – amit a helyi viszonyok közepette nyilvánvalóan utasításként kellett értelmezni – kaptak erre.

Egy nemrégiben lezajlott gyűlésen Csang Hszinsi, a Csiangszu tartományban fekvő Szucsien város párttitkára felkérte a különböző területi vezetőket, hogy írjanak blogot, s „folytassanak vitákat és osszák meg megfigyeléseiket mindenkivel, tegyék lehetővé, hogy mindezeket mások olvashassák, s tartsák fenn ezt az érzékeny kommunikációs csatornát, mely a párhivatalnokok és a tömeg között létrejön” – idézi Hszinsit a kínai lap. Saját blogjában a párttitkár is hasonlóképpen tesz, mert szerinte káros a kínai néppel szembeni lenéző távolságtartás gyakorlata, melyet a kormány és a Párt elitcsapata űz, hiszen ennek következtében a tömegek és vezetőik elszakadhatnak egymástól.

Mindezen kedvezőnek tűnő változás hírét kommentálva a kínai újságíró azért megjegyezte, hogy a blogoldalra belépő egyszerű állampolgárnak nincs lehetősége a blog azonnali kommentálására – mindezt a város számítástechnikai vezetői átmeneti, hamarosan kiküszöbölendő hibának tartják.

Mindeközben a kínai kormányzat internettel kapcsolatos álláspontja továbbra is dr. Jekyll and Mr. Hyde történetére emlékeztet: a vezetők tisztában vannak vele, hogy a megcélzott gazdasági fejlődéshez elengedhetetlenül szükség van a világháló nyújtotta lehetőségekre, kívánatosnak tartják a további fejlesztést és terjeszkedést, a politikai ellenzék megnyilvánulásaitól való rettegésük azonban továbbra is drasztikus szabályozó mechanizmusok fenntartásában nyilvánul meg.

Azóta történt

Előzmények