2019. február 23., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Visszakapták a Wikipediát a kínaiak

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT.news

A hatóságok feloldották az angol nyelvű enciklopédia tiltását. A kínai változat továbbra sem érhető el a szárazföldről.

Hirdetés

Peking a múlt héten – egy évvel a hozzáférés letiltása után – váratlanul felhagyott a Wikipedia internetes enciklopédia angol nyelvű változatának blokkolásával – írja a New York Times. A kínai nyelvű oldal ugyanakkor továbbra sem érhető el a kínai szárazföldről.

Jimmy Wales, a Wikipedia elindítója üdvözölte a lépést. „Örülünk a változásnak, bár annak örülnénk csak igazán, ha a kínai változatot is engedélyeznék. Nem tudjuk, hogy miért tiltották eddig az oldalt, ahogy azt sem, hogy most miért engedélyezték ismét” – mondta.

Amióta híre ment a tiltás feloldásának, kínai, tajvani és hongkongi wikisek azt kutatják, hogy vajon maradtak-e olyan szócikkek, amelyek továbbra sem olvashatók Kínából. Andrew Lih, egy Pekingben élő kínai-amerikai arról ír blogjában, hogy a legtöbb politikailag érzékeny téma megvan és elérhető, egyedül az 1989-es Tienanmen téri vérengzésről szóló angol anyaghoz nem fért hozzá.

A továbbra is tiltott kínai nyelvű változat körülbelül 94 000 szócikket tartalmaz. A napilapnak egy a nevét a következményektől tartva nem vállaló helyi szócikkíró elmondta, hogy az oldal szerzőinek legalább 40 százaléka a kínai szárazföldről dolgozik. Arányuk azonban jelentősen csökkent a tavaly októberi tiltás, illetve a kisebb és szorosabban felügyelt helyi rivális, a Baidupedia elindítása óta. (A Baidu üzemelteti a legnagyobb kínai internetes keresőt.)

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.